Nieuws

Eenzame kerst voor deelnemers Velux 5

Koud, nat, alleen en omringd door metershoge golven. Zo zien de kerstdagen eruit voor de vijf deelnemers van de Velux 5 Oceans.

12:00

Naast de gebruikelijke zware omstandigheden die de zeilers ieder dag moeten doorstaan, brengen ze ook de feestdagen door aan boord. Voor de deelnemers met kleine kinderen, Brad Van Liew, Zbigniew ‘Gutek’ Gutkowski en Derek Hatfield, is de beproeving misschien nog het grootst. Geen kerstcadeautjes, kerstboom of gezamenlijk kerstdiner met vrouw en kinderen.

 

Kerstboom

Voor de schippers is kerst een reguliere dag in de race, waarop even hard gevaren dient te worden als op alle andere dagen. “Ik vind het op zich prima om met kerst op zee te zitten, maar ik mis mijn kinderen ook”, schrijft de Amerikaan Brad Van Liew, “Dat ik de kerst met hen moet missen haalt wel een beetje de lol uit alleen op een boot zitten in de Zuidelijke Oceaan. Ik heb de boot een beetje aangekleed, compleet met Afrikaans kerstboompje en kerstlichtjes.” De Brit Chris Stanmore-Major eet gevriesdroogde curry als kerstdiner. “Ik zal proberen niet aan kalkoen te denken tijdens het eten.”

 

Race

Op het moment van schrijven gaat Gutkowski aan de leiding met een verschil van ongeveer dertig mijl op de nummer twee. De deelnemers hebben nog bijna 6000 zeemijlen te gaan tot Wellington, Nieuw-Zeeland.

 

Pechvogel Christophe Bullens is voor de tweede maal omgekeerd, terug naar Kaapstad. De eerste keer had hij problemen met roeren en elektronica, nu gaat hij terug vanwege een defect aan het grootzeil.

 

Foto’s: Chris Stanmore Majore/Derek Hatfield/Velux 5 Oceans/onEdition/w-w-i.com

(MvS)

Last modified: 23 december 2010
Sluiten