Nieuws

Een sport als alle andere

Zeilen is nu ook voor de Belastingdienst een sport als alle anderen. Naar aanleiding van een rechtszaak van Zeilschool Zuidlaardermeer mogen zeilscholen, onder voorwaarden, ook een BTW-tarief van 6% hanteren.

14:56

In tegenstelling tot andere sporten moesten zeilscholen tot op heden een BTW-tarief van 19% rekenen. Dat had volgens de Belastingdienst te maken met het feit dat watersport niet in een accommodatie of gebouw plaatsvindt, maar in de openbare ruimte. Controle op de activiteiten zou daarmee moeilijk zijn.

 

“Dat strookte niet met de geest van de wet om sporten te stimuleren. Zeilen is een oerhollandse en nota bene een Olympische sport. Ouders met kinderen moesten voor een week zeilles veel meer BTW betalen dan voor een ander sportkamp. Dat vonden wij onverteerbaar’’, stelt Geert Dijks, hoofd branchebelangen bij HISWA Vereniging.

 

Zeilschool Zuidlaardermeer spande een rechtszaak aan tegen de Belastingdienst en won. De school argumenteerde dat zeilles vaak wordt gegeven binnen een met boeien afgezet gebied, waar derden naar goed gebruik niet doorheen varen. De rechter zag de zinnigheid van dat argument in.

 

Dat betekent dat iedere zeilschool die kan aantonen dat de lessen in een afgebakend gebied plaatsvinden voortaan het voor sportorganisaties gebruikelijk zes procenttarief mogen rekenen. “Een belangrijk steuntje in de rug voor de zeilsport. Zo wordt de drempel lager om te genieten van deze prachtige sport”, stelt Willem Otto Nachbahr, directeur-eigenaar van Zeilschool Zuidlaardermeer.

 

Foto: ANP

Last modified: 1 juni 2010
Sluiten