Nieuws

‘Een paar vaatjes zout’

In Arnhem zijn de jaren voortslepende plannen voor een jachthaven tot een abrupt einde gekomen. De nieuwe coalitie van SP, Groenlinks, VVD en D66 schrapte de plannen vrijwel onmiddellijk.

11:47

In Arnhem zijn de jaren voortslepende plannen voor een jachthaven tot een abrupt einde gekomen. De nieuwe coalitie van SP, Groenlinks, VVD en D66 schrapte de plannen vrijwel onmiddellijk.

 

Er wordt al meer dan acht jaar gepraat over de nieuwe jachthaven, die is ontworpen door de Spaanse stedenbouwkundige Manuel de Solà-Morales. De haven was onderdeel van het Rijnboogplan, de schets voor stadsvernieuwing die hij in 2002 maakte. De jachthaven zou vanaf de Rijn stadinwaarts moeten lopen, met op de kade ondermeer kunst- en cultuurvoorzieningen.

 

In Arnhem stak een storm van protest op tegen het vele miljoenen kostende plan. In Arnhem wordt ook al meer dan tien jaar gebouwd aan het nieuwe station, een geldverslindend megaproject waarvan het eind nog lang niet in zicht is. Het stationsgebied is, jaren nadat met de bouw werd aangevangen, nog steeds een grote bouwput. Zelfs een aannemer om het stationsgebouw tegen een redelijke prijs te bouwen is nog niet gevonden.

 

Dat de Arnhemse bevolking niet zat te wachten op een nieuw prestigeproject werd duidelijk tijdens een ‘preferendum’ in 2007. Slechts tien procent van de Arnhemmers kwam opdagen om een mening te geven over de verschillende varianten van de haven. Eleanor van der Horst uit Arnhem was een van hen: “Ik ben heel blij dat het niet doorgaat. De manier waarop dit soort dingen in Arnhem wordt gedaan is een schande. Laat ze eerst dat station maar eens afbouwen, een jachthaven hebben we hier absoluut niet nodig.”

 

Die mening was ook de nieuwe Arnhemse coalitie toegedaan. In het woensdag naar buiten gebrachte coalitieakkoord werd onmiddellijk afstand gedaan van de plannen. Vertrekkend PvDA-wethouder Roeland Kreeft stelde dat het schrappen van de plannen Arnhem 30 miljoen euro zou kosten. SP-fractieleider en toekomstig wethouder zei daarop tegen de Telegraaf: “Dat neem ik met een paar vaatjes zout.”

Last modified: 16 april 2010
Sluiten