Nieuws

Een ‘go’ voor Henk de Velde

Henk de Velde is weer op weg. Vanmorgen om 03.00 uur Nederlandse tijd (11 uur plaatselijke tijd) verliet hij samen met zijn ijsloods Boris Volnij de haven van Tiksi, zijn standplaats voor tien maanden. Gisteren kreeg De Velde een 'go' van de Moermask Shipping Company.

13:37

Henk de Velde is weer op weg. Vanmorgen om 03.00 uur Nederlandse tijd (11 uur plaatselijke tijd) verliet hij samen met zijn ijsloods Boris Volnij de haven van Tiksi, zijn standplaats voor tien maanden. Gisteren kreeg De Velde een ‘go’ van de Moermask Shipping Company. 


Ongeveer een week geleden stelde hij zijn vertrekdatum vast op 20 augustus, hoewel de ijskaartjes lieten zien dat de ijssituatie vele malen slechter was dan vorig jaar. Toch is het hem gelukt om goedkeuring te krijgen om vandaag uit te varen. Het lijkt er op dat Kaap Cheljuskin, de bottleneck van vorig jaar, hem dit jaar wel gunstig gezind is, maar de daarvoor liggende zee, de Laptev Zee, baart de zeiler ernstig zorgen. Al weken bestudeert De Velde ijskaarten. Het zogeheten Taymyr massief in de Laptev Zee weet van geen wijken. Toch behoudt hij zijn geloof en hoop op een verwezenlijking van zijn gestelde doel: de noordoost passage te voltooien. Een tweede overwintering in het hoge noorden is volgens de zeezeiler nu nog niet aan de orde.


De Velde hoopt in vijf dagen van Tiksi naar Kaap Cheljuskin te varen. Een afstand van 500 mijl. Zoals het er nu voor staat, zal hij met zijn stalen Campina de eerste 300 mijl kunnen varen. Hij verwacht echter een zeer zware tocht met veel drijvende ijsvelden. Hij is van plan bij de Khatanga monding te ankeren om af te wachten of de rest van de route ijsvrij raakt.


Als Henk de Velde eenmaal om Cheljuskin heen is, kan hij naar verwachting snel via Moermansk zijn tocht vervolgen richting Nederland. Hij hoopt begin november in de haven van IJmuiden te zijn.

Last modified: 20 augustus 2004
Sluiten