Nieuws

Economische crisis raakt watersporter

Bijna de helft van de Nederlandse watersporters is van mening dat de economische crisis nu voelbaar is binnen de watersport. Vorig jaar was dit nog bij een vijfde deel van de watersporters het geval.

13:26

Men merkt nu meer van de economische crisis omdat er naar hun mening meer boten in de verkoop liggen (53%), het rustiger op het water is (39%) en omdat men zelf minder vaart (27%). Dit komt naar voren uit de 3e editie van Het Nationale Watersport Onderzoek.

 

De crisis is beter voelbaar onder mannen en met name in de groep 45 tot en met 54 jarigen. 3% van de varende watersporters heeft de boot in de verkoop staan, maar krijgt deze tot op heden niet verkocht. Een klein deel van de respondenten gaat kleiner varen (1%) en 13% heeft de aanschaf van een andere boot uitgesteld door de crisis.

Minder uitgaven

Slechts 13% is van plan in 2010 een uitgave of aankoop te doen in de watersport. Bijna de helft doelt hierbij op onderdelen en accessoires. Ongeveer een op de zes respondenten is van plan een gebruikt pleziervaartuig te kopen (16%). Van de mensen die geen uitgaaf of aankoop van plan zijn te doen, doet 12% dit niet vanwege de economische crisis. Bijna twee derde vindt het niet noodzakelijk er geld aan uit te geven. Een kwart van de watersporters heeft er geen tijd voor of vindt dat het geen prioriteit heeft. Slechts 15% is van mening dat het een prima moment is voor dergelijke uitgaven. De crisis lijkt hier dit jaar van meer impact te zijn omdat dit percentage met 10% is gedaald in vergelijking met 2009. Het zijn nog steeds mannen die zich hier vaker druk over maken dan vrouwen.

 

Wanneer men zou moeten bezuinigen, dan zou men als eerste minder uit eten gaan en uitgaan (60%). Ongeveer vier van de tien zou bezuinigen op de watersport en zijn/haar vaartuig (44%). Dat is 13% meer dan in 2009. Dit zijn meer vrouwen en jongeren tot en met 35 jaar. De helft van de watersporters zou minder vakanties, uitstapjes en dagtochten ondernemen om geld te besparen.

 

Het Nationale Watersport Onderzoek

De 3e editie van Het Nationale Watersport Onderzoek is in de maanden juli en augustus van dit jaar uitgevoerd onder 537 respondenten. Via internet konden watersporters hun mening geven over diverse aspecten van de watersport. Dit representatieve onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder Nederlandse watersporters in de leeftijd van 18 tot 79 jaar.

Bron: Eileen

Beeld: ANP/AFP

Last modified: 31 augustus 2010
Sluiten