Nieuws

Echtpaar samen in Mini Transat

Ysbrand Endt en Christa ten Brinke zullen op 25 september het eerste echtpaar zijn dat start in de tweejaarlijkse La Charente-Maritime/Bahia-Transat 6,50 2011 Race. Het is één van de zwaarste en meest eenzame solo oceaan zeilwedstrijden ter wereld. De deelnemers steken in hun eentje, in een relatief kleine zeilboot van 6,5 m lengte, de Atlantische Oceaan over van het Franse La Rochelle naar het Braziliaanse Salvador de Bahia. Een oversteek van 4200 nautische mijlen ofwel 7780 kilometer.

13:46

Christa en Ysbrand doen, ieder in een eigen boot, mee om te winnen van zichzelf, van de elementen, maar vooral van de andere deelnemers. Christa is de eerste Nederlandse vrouw die gekwalificeerd is voor deze solo zeilrace.

"Het was nog even heel spannend" zegt Ysbrand "Vanaf vorig jaar waren we beiden gekwalificeerd voor de Transat650 race, maar in dezelfde boot, de 758"

"Door gunstige omstandigheden konden we dit jaar onze droom opstarten. Zo kochten wij het zusterschip van de 758, de 767, mijn boot. Ik moest mijn kwalificatie mijlen deels opnieuw varen en belandde op een tweeëntwintigste plek in de wachtlijst," aldus Ysbrand.

"Dat was een dikke deuk in de droom om samen aan de start in september te verschijnen,"vult Christa aan. "We hebben toen een middag en avond gerekend en besproken wat we zouden doen. Mijn deelname was toen al verzekerd. In de afgelopen jaren van ons Transat650 project steekt 1 les er boven uit; Stick to your own plan. Dat hebben we gedaan"

Inmiddels heeft de organisatie de deelnemers plaatsen uitgebreid naar 84 plaatsen en hebben een aantal zeilers zich terug getrokken. Nu is ook Ybrand’s deelname verzekerd.

De Stichting De Noordzee koos het echtpaar als ambassadeur om aandacht te vragen voor de vervuiling van onze oceanen. Onze aardbol bestaat voor 75% uit water. De mens maakt intensief van het water gebruik en dat heeft een keerzijde. In Ysbrand en Christa heeft Stichting De Noordzee een partner gevonden om de zorg om het water een stem te geven. Het echtpaar heeft veel vervuiling gezien en wil aandacht voor dit probleem vragen en koppelen dit als missie aan hun avontuurlijke onderneming. De non-profit organisatie Stichting De Noordzee houdt zich bezig met deze problematiek.

Aankomende week vertrekt het solostel weer naar Frankrijk om de laatste voorbereidingsrace te varen: De Transgascogne (start 24 juli 2011).

 

Foto Ellen van Trigt

Last modified: 11 juli 2011
Sluiten