Nieuws

Echtpaar in Franse solozeilrace

Iets meer dan tachtig minizeiljachten met een lengte van slechts 6,50 meter zetten op 25 september koers van het Franse La Rochelle naar het Braziliaanse Salvador de Bahia. Aan de start van deze bijna 8.000 kilometer lange legendarische solozeilrace, de Transat 6,50, verschijnen ondermeer de kunstenaar Christa ten Brinke en haar levenspartner mediaondernemer Ysbrand Endt, elk in hun eigen ‘mini’.

14:12

29 augustus 2011

Christa ten Brinke en Ysbrand Endt doen beiden mee om te winnen, van zichzelf, van de elementen, maar vooral van de andere deelnemers. “Top tien is mogelijk voor mij. Beste vrouw ook. Maar daarnaast vind ik mijn eigen grenzen ook heel boeiend. Die wil ik graag vinden. Dat fascineert me. Het is eenzaam. En tegelijkertijd doet iemand 24 uur per dag een beroep op je om te winnen. Ik creëer dan denkbeeldige vrienden. Ik praat en eet met mensen waarvan ik me ook ergens realiseer dat ze er niet zijn. Het is de meest intense ervaring. Het voelt alsof je in elke vezel leeft.”

Ysbrand Endt: “Als ik niet in de top tien eindig heb ik een serieus appeltje met mezelf te schillen. Beste buitenlander is zeker een van de doelstellingen. Maar het mentale aspect is ook heel belangrijk. Je moet in balans zijn. Je geest en je lichaam, eten en drinken. Anders krijg je hallucinaties, evenwichtsstoornissen.’’

Het solo-zeilstel is officieel gekwalificeerd door elk meer dan 2.000 mijl (3.600 km) af te leggen. Onderweg op zee hebben de avonturiers veel vervuiling gezien en willen via deze avontuurlijke onderneming ook aandacht vragen voor Stichting De Noordzee.

Last modified: 29 augustus 2011
Sluiten