Nieuws

‘e-Borders illegaal’

In 2008 kondigde Gordon Brown het Engelse e-Borders aan als ‘de eerste verdedigingslinie tegen terrorisme’. In het jaar voor de invoering is het systeem volgens een overheidsdienst illegaal. Goed nieuws voor zeilers.

12:36

Het programma, dat 1,2 miljard Engelse pond kost, is bedoeld om reizigers naar Engeland al in het thuisland gedetailleerde gegevens over hun reis te laten leveren. Dit om het hoofd te bieden aan de dreiging van terrorisme, georganiseerde misdaad en de toestroom van illegalen. Voor zeilers betekent het programma dat het aanmelden via marifoon niet meer volstaat. Voor vertrek uit Nederland moeten zij een lijst mailen met gegevens over het jacht, de opvarenden en de spullen aan boord. Voor vertrek uit Engeland moeten zij dat nogmaals doen.

 

Gordon Brown, de Engelse premier, zei in 2008 over het programma “Onze eerste verdedigingslinie tegen terrorisme ligt overzees, in de havens en vliegvelden van andere landen, waar mensen hun reis beginnen naar ons land. Zodat van terrorisme verdachte mensen geïdentificeerd en gestopt kunnen worden voordat ze ons land bereiken. Het e-Borders systeem moet alle informatie bevatten die nodig is om terroristen, criminelen en illegale immigranten te onderscheppen.”

 

Het Home Affairs Select Committee, een Engels overheidsorgaan, heeft de afgelopen tijd het E-borders systeem onder de loep genomen en is tot de conclusie gekomen dat het volgens Europese wetgeving illegaal is. In hun rapport schrijven zij ‘het e-Borders programma is, voorzover wij kunnen bepalen, waarschijnlijk illegaal onder het EU akkoord’. De Europese Commissie zou ook al een dergelijk signaal hebben afgegeven.

 

Het afgeven van persoonlijke informatie voor aanvang van een reis naar Engeland lijkt daarmee van de baan, al is de verantwoordelijke voor overheidszaken van de Engelse tegenhanger van het Watersportverbond, Gus Lewis, nog voorzichtig. “Het blijft afwachten hoe de overheid zal reageren op het rapport van de commissie maar, als de berichten in de nationale media correct zijn, is de toekomst van het e-Borders programma in de huidige vorm zeer onzeker.”

Last modified: 24 december 2009
Sluiten