Nieuws

Draagvleugeltri over magische 50 knoop

De legendarische franse draagvleugeltrimaran l’Hydroptère heeft haar oude record als snelste boot ter wereld terug.

14:31

Meer dan 50 knopen
Afgelopen zaterdag 5 september waren de omstandigheden bij het franse Hyères ideaal voor de l’Hydroptere. Alain Thébault en zijn bemanning zetten alles op alles om de magische grens van 50 knopen te halen. In de 28 knopen wind wist hij met de draagvleugeltrimaran een topsnelheid te bereiken van 55,5 knopen (103 kilometer per uur). Over een stuk van 500 meter was de gemiddelde snelheid 51,36 knopen waarmee l’Hydroptère zich het snelste schip ter wereld mag noemen.

Intens sensationeel gevoel
“De bemanning was vandaag gewoon helemaal klaar voor dit fantastische record. De samenwerking was perfect, iedereen was ‘hydropteriaans’ gefixeerd. De versnelling van het schip naar honderd kilometer meter per uur gaf zó’n intens sensationeel gevoel aan boord. We hadden dat nog nooit eerder gevoeld.”

Koolstof
Met het draagvleugelprincipe in combinatie met een zeilend schip wordt al sinds de jaren vijftig geëxperimenteerd. Om de romp van een boot uit het water te krijgen zijn goede zeilen en een lichte boot nodig. Het gebruik van koolstof is daarbij ideaal, het is licht en sterk. Eenmaal uit het water wordt de weerstand van de romp minder en kan de snelheid verder oplopen.

Ambities
Nu het snelheidsrecord op de korte baan weer in handen is van l’Hydroptère is het team al weer verder aan het kijken. Het zeilen op open zee en het neerzetten van lange afstandsrecords is de nieuwe uitdaging voor het team. Momenteel wordt er een nieuw laboratoriummodel gebouwd waarmee in het voorjaar van 2010 op het meer van Genève zal worden gevlogen. Aan de hand van dit model wordt er een l’Hydroptère maxi gebouwd waarmee het record rond de wereld zal worden aangevallen.

Last modified: 7 september 2009
Sluiten