Nieuws

Dorian van Rijsselberghe niet van slag na telfout

Van de schaatsers zijn we het wel een beetje gewend dat ze foutief wisselen of een rondje te weinig rijden. Maar ook windsurfers vergissen zich weleens. Dat bleek dinsdag op het wereldkampioenschap in Perth waar Dorian van Rijsselberghe even de tel kwijt was.

15:17

Dinsdag 13 december 2011.

De Texelaar lag in de ochtendrace riant voor en had de slalom naar de finish al bijna afgerond toen hij ontdekte dat hij nog het derde kruisrak moest varen.

“Je zit zo in die race, je bent bijna te gefocust. Ik zag voor de race dat de baan veranderd was, maar ik heb dat niet helemaal goed in me opgeslagen. Ik lag zo ver voor. Dat is gewoon niet handig. Dus ik was al onderweg naar de finish en toen moest ik weer terug."

Van Rijsselberghe eindigde als 16de in race drie. Gelukkig bleef Dorian niet lang stilstaan bij deze kostbare fout. De volgende race wist hij alsnog te winnen.

“Het is jammer dat ik een 16e plaats heb staan, maar het is geen drama. Ik moet nu alleen nog maar goede resultaten neerzetten. Dat verandert de zaak iets.”

In Perth waren vandaag, voor Hollandse begrippen, prima omstandigheden om te zeilen. Veel donkere wolken, een paar buien en wind uit een zeer ongebruikelijke richting. De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg scoorden wisselende resultaten in de Hollandse condities. Laserzeiler Rutger van Schaardenburg en windsurfer Van Rijsselberghe pakten beide een overwinning maar lieten in de andere race van de dag kansen liggen.

Van Schaardenburg analyseerde zijn twee wedstrijden. “Mijn eerste race was goed. Zo had ik mijn tweede race ook willen hebben. In de eerste race van de dag lag ik niet gelijk op kop. Maar ik had een goede bovenboei ronding, had goede snelheid downwind. Het was wel moeilijk. De wind ging behoorlijk heen een weer in kracht en richting. Maar ik zat steeds goed. Het was gewoon een hele goede wedstrijd. Zoals het hoort.”

De tweede race werd ik overrompeld. Ik miste iets. Kwam erachter dat mijn zelflozer dicht stond en allemaal water in mijn kuipje stond. Ik ging niet hard. Had geen keuze, overzeilde de lay-line en toen viel de wind weg en werd het ineens erg lastig om nog aansluiting te vinden richting de bovenboei. Ik was echt van mijn a propos en het duurde even voordat ik weer in de race zat. De turbo moest erop. Maar het is nog zeker niet verloren. Wij zijn gekomen om op het podium te staan en dat kan nog steeds.”

De 470 zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout staan tweede in de ranglijst na vier races. Maar die positie staat ter discussie. Er loopt een protest van het Engelse team Weguelin en Ainsworth tegen de huidige wereldkampioenen uit Nederland.

Lobke Berkhout: “Het was een hele moeilijke dag. We hebben de schade beperkt weten te houden met een 11de en een derde plaats. De wind en de buien veroorzaakten grote drukverschillen. Het was heel lastig. In race drie kwamen we als 18de boven. Dat hebben we goed opgehaald. In race vier hadden we een close call met het derde team van de Engelsen. Nu hebben we een protest tegen ons na een bakboord stuurboord incident.”

(EvS)

Fotografie: Richard Langdon

Last modified: 13 december 2011
Sluiten