Nieuws

Donateurs steunen spontaan jubilerende Reddingsmaatschappij

Eigenlijk zag de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij haar 180-jarig bestaan niet als een bijzonder jubileum, maar toen veel donateurs spontaan 'jubileumgiften' overmaakten, kon een passende bestemming niet uitblijven: een nieuwe reddingsboot voor het reddingstation De Koog  op Texel.

14:16

Eigenlijk zag de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij haar 180-jarig bestaan niet als een bijzonder jubileum, maar toen veel donateurs spontaan ‘jubileumgiften’ overmaakten, kon een passende bestemming niet uitblijven: een nieuwe reddingsboot voor het reddingstation De Koog  op Texel.


Gisteren, tijdens de viering van het 180-jarig bestaan, is de jubileumactie van de KNRM officieel gestart. “De spontane giften tekenen de betrokkenheid van onze zogenaamde ‘Redders aan de wal’. Daar zijn wij tros op. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat die nieuwe reddingsboot voor De Koog er gaat komen!”, aldus KNRM-directeur Wiebenga. De nieuwe reddingsboot kost € 180.000,-. Mensen die een bijdrage willen doen, kunnen deze overmaken op giro 26363 ten name van Stichting KNRM onder vermelding van ‘jubileumgift’.


Vanaf haar oprichting in 1824 heeft de KNRM een duidelijke doelstelling: het kosteloos helpen of redden van mensen en dieren die in haar werkgebied in gevaar zijn of dreigen te geraken. In de beginjaren bestond het werkgebied uitsluitend uit de Noordzeekust. Gaandeweg kwamen daar de Waddenzee, het IJsselmeer, de Randmeren en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren bij. In 180 jaar hebben de redders meer dan 63.000 mensen gered of uit gevaar bevrijd. “We varen zo’n driehonderd keer per jaar voor de beroepsvaart en 900 keer voor de watersport. Dat is meer dan ooit”, aldus Wiebenga.


De grootste veranderingen deden zich echter voor op technisch gebied. De roeireddingboten van weleer maakten plaats voor motorreddingboten en sinds de jaren ’80 vernieuwt de KNRM haar reddingvloot met snelle, hypermoderne Rigid Inflatable Boats (RIB’s). Inmiddels zijn alle 39 reddingstations van zulke snelle reddingboten voorzien. “Een investering die de veiligheid van de 800 vrijwilligers bij de KNRM zeer ten goede is gekomen. We zijn nu nog bezig om de kleinste rubberboten te vervangen door een grotere variant. Reddingstation De Koog op Texel is het volgende station waar zo’n vervanging staat gepland.” Zie ook: www.knrm.nl.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten