Nieuws

Dehler overgenomen door Hanse

Deze week werd bekend dat de failliete Dehler werf is overgenomen door Hanse. Hanse is daarmee een speler van betekenis geworden.

15:05

Dehler kwam eind vorig jaar in de problemen en moest uitstel van betaling aanvragen. Dat was net na een ogenschijnlijke bloeiperiode onder de Nederlandse eigenaar Wilan van den Berg. Die redde het merk enige jaren tevoren van een zekere ondergang. Het was echter dezelfde Van den Berg die ervoor zorgde dat het bedrijf alsnog failliet ging.

 

Van den Berg breidde de activiteiten van de werf flink uit. De schaalvergroting, ondermeer door het overnemen van Etap, bleek echter te ambitieus en te snel uitgevoerd. Omdat er geen reserves waren en er nauwelijks geld binnenkwam, was het bij de eerste tekenen van een financiële crisis gedaan.

 

Het bedrijf sloot in december de deuren en Etap werd begin dit jaar door de curator verkocht aan het Belgische MIC. Nu is Dehler dus verkocht aan Hanse. Er waren drie bedrijven in de race om het merk te kopen, waaronder het Poolse Delphia en een Turkse partij. Er werd ook lang gespeculeerd over een overname door Bavaria.

 

Het is dus Hanse geworden en dat begint langzamerhand een indrukwekkende range aan boten te verkopen. Naast de eigen Hanse-serie produceert de werf nu Moody, Fjord en Dehler.

 

In tegenstelling tot bij Etap, verhuist de productie niet naar het buitenland. De middenrange blijft in de fabriek in Meschede-Freienohl in Sauerland gebouwd worden. de grotere jachten krijgen hun eigen productielijn in Greifswald.

Last modified: 8 mei 2009
Sluiten