Nieuws

Definitieve sluiting dreigt voor ophaalbare spoorbrug bij Weesp

De brug over de Vecht met een hoogte van drie meter op het beweegbare deel en 3,75 meter op het vaste deel gaat in de toekomst waarschijnlijk niet meer open. Hierdoor dreigt de populaire vaarroute over de Vecht straks niet langer gebruikt te kunnen worden door hogere motorboten en zeilschepen.

09:48

Door de intensivering van het treinverkeer wordt het onmogelijk om de spoorbrug over de Vecht bij Weesp voor schepen open te zetten. Dat zegt Stichting Recreatietoervaart Nederland (SRN). Volgens Ton Romeijn, projectleider bij SRN, is Rijkswaterstaat geschrokken van de gevolgen en wordt er gezocht naar een oplossing.

Pleziervaart
De Vecht is vooral het domein van de pleziervaart. Na de aanleg van het tegenwoordige Amsterdam-Rijnkanaal in de negentiende eeuw is de Vecht niet meer de belangrijkste vaarroute naar het zuiden. De hedendaagse pleziervaart op de Vecht verleent Weesp in de zomer een bijzonder levendig karakter.

Aantrekkelijke vaarroute
Het mogelijk niet langer open kunnen zetten van de Weesper spoorbrug is opmerkelijk, omdat Rijkswaterstaat volgens Romeijn juist druk bezig is de Vecht aan te prijzen als aantrekkelijke vaarroute. Dit om de pleziervaart op het Amsterdam Rijnkanaal te ontmoedigen omdat deze route voor kleine boten en onervaren schippers te gevaarlijk zou zijn.

Deze zomer zijn veel bruggen over de Vecht juist met positief effect op proef vaker open. Het vaker openstellen voorkomt de stagnatie doordat de brug na de middagpauze langer open moest blijven door de verzamelde boten.

Last modified: 29 juli 2008
Sluiten