Nieuws

De volgende non-stop oceaanrace: Oryx Quest

De oliestaat Qatar wilde wat aan zijn stoffige imago doen. De Britse zeilster Tracy Edwards, bekend van haar Maiden II maxi-cat campagnes, had wel een idee. Een non-stop oceaanrace voor G klasse multihulls rond de wereld, van Qatar naar Qatar. Zaterdag is de start…

10:19

De oliestaat Katar wilde wat aan zijn stoffige imago doen. De Britse zeilster Tracy Edwards, bekend van haar Maiden II maxi-cat campagnes, had wel een idee. Een non-stop oceaanrace voor G klasse multihulls rond de wereld, van Qatar naar Qatar. Zaterdag is de start…


Het bleek lastig deelnemers aan de startlijn te krijgen van de Oryx Quest, zoals de race officieel heet. Edwards peuterde geld los van de overheid van Qatar om geïnteresseerde teams te helpen een Oryx-campagne op te zetten. Het resultaat was wisselend.


Steve Fosset is druk met een campagne om solo en non-stop rond de wereld te vliegen in een eenmotorig vliegtuig. Bovendien, na zijn alles verpletterende record rond de aarde met Cheyenne (58d, 9h, 32m, en 45s) vond hij het wel even welletjes.
Bruno Peyron had alle reden om niet met zijn Orange II naar Qatar af te reizen. Peyrons twee geesteskinderen, The Race en de Jules Verne Trophee, zijn rechtstreekse concurrenten van de Oryx Quest. The Race 2005 werd eind vorig jaar afgeblazen wegens gebrek aan belangstelling van het al zo kleine veld reuze catamarans. Daar baalde hij ontzettend van en hij liet niet na Edwards er de schuld van te geven. Nee, Peyron concentreert zich dit seizoen liever op het terugveroveren van zijn Jules Verne Trofee.
Offshore Challenges, het syndicaat achter Ellen MacArthur en Nick Moloney, had moeite de financiën rond te krijgen om hun mega-cat Kingfisher II op tijd klaar te hebben. En Cam Lewis’ Team Adventure wacht al lange tijd op reparaties. 


Vier teams komen er uiteindelijk aan de start. Olivier de Kersauson met Geronimo, Brian Thompson met Doha 2006 (ex-Club Med), Tony Bullimore met Daedalus (ex-Enza) en David Scully kreeg Fosset zover Cheyenne uit te lenen.


Het is voor het eerst dat een grote oceaanrace start op de Perzische Golf. Maar als het aan Edwards ligt zeker niet voor het laatst. Quest Qatar start naar het zich nu laat aanzien in 2007 en stuurt de allergrootste mono- en multihulls rond de wereld voor een race met tussenstops. Het is te hopen voor Edwards dat de animo voor die wedstrijd spontaner tot stand komt.

De route van de Oryx Quest, van Doha naar Doha.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten