Nieuws

De Ruyter in Zeeuws maritiem muZEEum

Vanaf 24 maart is er in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen de tentoonstelling 'De Ruyter herdacht, een feest van het volk' te zien. In deze tentoonstelling wordt aan de hand van foto's en bewegende beelden teruggekeken naar de De Ruyterfeesten en herdenkingen uit het verleden.

15:57


Vanaf 24 maart is er in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen de tentoonstelling ‘De Ruyter herdacht, een feest van het volk’ te zien. In deze tentoonstelling wordt aan de hand van foto’s en bewegende beelden teruggekeken naar de De Ruyterfeesten en herdenkingen uit het verleden.

De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met het Gemeentearchief Vlissingen en is te zien tot en met 24 juni.

Binnenkort krijgt deze traditie weer een vervolg; het De Ruyterjaar zal op 23 maart in Vlissingen officieel geopend worden door koningin Beatrix. Iedereen die ook nog eens terug wil blikken op vorige De Ruyterherdenkingen (en misschien daarbij een glimp van zichzelf opvangt op oude beelden), kan tot en met 24 juni terecht in het muZEEum.

De tentoonstelling ‘De Ruyter herdacht, een feest van het volk’ zal vooral een feest van herkenning zijn voor vele Vlissingers en Zeeuwen. Sinds 1907 is er elke 50 jaar een groots Michiel de Ruyterfeest geweest. Deze feesten hadden veel meer dan nu het karakter van een volksfeest. Erebogen werden gebouwd, optochten werden georganiseerd en de bevolking liep verkleed door de stad. Vooral de De Ruyterherdenking van 1957 zal bij veel Vlissingers en andere Zeeuwen nog wel herinneringen oproepen. Met uniek film- en fotomateriaal wordt teruggeblikt.

Er is niet alleen aandacht voor de De Ruyterfeesten in de tentoonstelling. Er wordt ook teruggeblikt op de herdenking van zijn 300ste sterfdag in 1976. Bij al deze gelegenheden werden er verschillende exposities georganiseerd, werd er een krans gelegd bij het De Ruyterstandbeeld en was er koninklijk bezoek. Vanaf 1894, toen het standbeeld van De Ruyter geplaatst werd, zijn alle regerende vorsten aanwezig geweest bij een herdenking.

Het Zeeuws maritiem muZEEum organiseert nog vele andere tentoonstellingen en activiteiten in het De Ruyterjaar. Een overzicht van een aantal activiteiten:

Tentoonstelling De trots van Zeeland, de wereld van Michiel de Ruyter, van 24 maart tot en met 30 september. De nationale tentoonstelling van 2007.

Tentoonstelling De Ruyter herdacht, een feest van het volk, van 24 maart tot en met 24 juni

Tentoonstelling De Ruyter verbeeld, icoon en karikatuur, van 29 juni tot en met 21 oktober

Tentoonstelling De Ruyter inspireert, de zeeheld als kunst, van 26 oktober tot en met januari 2008

Lezingencyclus Rondom De Ruyter, 5 dinsdagavonden in oktober en november

Tentoonstelling Vrouwen aan de wal, een selectie uit de ING Collectie, van 20 oktober tot en met februari 2008

Stadswandelingen Michiel de Ruyter

Kijk voor meer informatie op: www.muzeeum.nl

Last modified: 4 september 2007
Sluiten