Nieuws

De ‘oranje route’ is snel

Na een paar spannende dagen aan boord van Bruno Peyron's maxi-cat Orange, zijn nu dan eindelijk de zuidoostelijke winden bereikt. Met gemiddelden van 20 knopen klimmen de recordjagers naar het noorden...

13:08

Na een paar spannende dagen aan boord van Bruno Peyron’s maxi-cat Orange, zijn nu dan eindelijk de zuidoostelijke winden bereikt. Met gemiddelden van 20 knopen klimmen de recordjagers naar het noorden.

Er was veel te doen geweest over de gevolgde route. Na het ronden van Kaap Hoorn koos Peyron voor een behoorlijk oostelijke koers. Oostelijker dan Jules Verne-recordhouder Olivier de Kersauson destijds en oostelijker dan de cats die deelnamen aan ‘The Race’. Een hogedrukgebied versperde de directe weg naar het noorden. En omdat in de zeilsport een vernieuwde of andere zienswijze al gauw afgedaan wordt als ‘te gewaagd en ondoordacht’, werd aanvankelijk niet te veel verwacht van de keuze van Peyron. Maar hij bewees het tegendeel…

De virtuele afstand tussen de Orange en De Kersausons’ Sport Elec destijds slonk weliswaar tot 1250 mijl, de verwachting is dat deze weer op zal lopen. Om te vergelijken: De Kersauson realiseerde tussen de Falkland Eilanden en Brest gemiddeld 310 mijl per dag, terwijl Peyron 450 tot 500 mijl per dag vaart. Zoals de situatie er nu uit ziet, kan het record met vijf of zes dagen aangescherpt worden: rond de wereld in 64 à 65 dagen.

Naast de race voor een winnende tijd, houdt de Franse bemanning zich ook bezig met een heel andere race, namelijk de race om het presidentschap van Frankrijk. Gilles Chiorri meldde gisteren tijdens de chatsessie: “Ik heb vanmorgen de programma’s van alle 16 presidentskandidaten uitgeprint en opgehangen en een heuse stembus gemaakt. Er is al heel veel inhoudelijk over gepraat en vanavond worden de stemmen geteld!”.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten