Nieuws

De Koning en Berkhout winnen Trofeo Princesa Sofia

Costers pakken bronzen medaille

De Nederlandse zeilers winnen twee medailles in de 470 klasse. Goud bij de dames en brons bij de heren. In stormachtige omstandigheden werden de Medal races gevaren. De zeilers moesten strijden tegen metershoge golven en toenemende wind. Spectaculaire omstandigheden voor diegenen die de elementen de baas waren, zoals de Nederlanders in de 470 klass

09:37

De Koning en Berkhout wonnen soeverein. Ze gingen als derde de Medal race in, maar gingen met ruime voorsprong over de finish van de Medal race. De Oranje zeilsters hadden voor de finish van deze korte sprint al de voet van het gas. Ze namen geen risico en stelden het goud zeker. In de avond van de 21ste krijgen ze de prijs uitgereikt van de Koningin en Koning van Spanje.

Lobke Berkhout. “We hadden zoiets van met deze wind kunnen we het zeker afmaken. Het waren echt hele stijle golven, niet normaal! En voor de wind zeilend was onze boot heel onstabiel. We kennen deze boot nog niet goed genoeg in deze omstandigheden. Voor de start sloegen we ook nog om…. ha ha, prima risico management, NOT. Verder wel heel safe gevaren. Maar dit is echt cool. Dit hadden we niet verwacht aan het begin van de week. We stonden achtste. En we hebben even wat dingen rechtgezet na de vierde plaats op het WK. Even een tik uitgedeeld.”

De Koning geeft ook een analyse van de serie: “Condities waren echt lastig, met weinig wind op deze laatste dag na. We hebben een constante serie gevaren en daar zijn we heel blij mee. We hebben hele goede dingen gedaan voor ons gevoel. Maar er moeten ook een hoop dingen gebeuren.

470 heren
Tijdens de Medal race van Sven en Kalle Coster stond er nog meer wind. Kalle Coster zei: “Heftig dagje. We gingen hartstikke goed van start maar voor de wind hadden we de hele boot vol met water en we hadden de boot niet helemaal onder controle. We kwamen net een plekje tekort voor het zilver.”

Coster kijkt terug op de week: “We hebben een goede week gehad en hebben vrij constant gevaren in een nieuwe boot die we nog niet goed kennen. Brons is mooi, maar er had meer ingezeten. Maar de perfecte race bestaat niet. Laat staan een perfecte serie. Wij hebben net iets meer fouten gemaakt dan de nummers een en twee. ”

Finn
Pieter-Jan Postma lag even op kop in de Medal race in de Finn klasse, maar eindigde als derde. Postma werd daarmee zesde in het eindklassement. Tevreden was hij niet. “Van een eerste naar een derde plaats gaan, daar kan ik nooit tevreden mee zijn. Nee, dit was geen perfecte race.”

Casper Bouman had moeite met de steeds toenemende wind. Tijdens zijn Medal race in de RS:X klasse stond er 25 knopen wind (windkracht 6-7) in de Baai van Palma. “Onze surfplanken zijn zo groot en die vangen steeds wind en gaan dan de lucht in. Het was een hele moeilijke dag voor me.”

Bouman werd negende in het eindklassement.

Tekst: Jelmer Bouw
Foto en video: KernploegTV

m18z3xmseq4f

Last modified: 15 april 2008
Sluiten