Nieuws

De Kersauson onderweg

Op zondag 17 februari vertrok Olivier de Kersauson met zijn super trimaran Geronimo voor een aanval op de Jules Verne trofee. De prestigieuze prijs is de beloning voor de boot die het snelste rond de wereld zeilt. De Kersauson is zelf de huidige recordhouder. In 1997 zeilde hij Sport Elec in 71 dagen, 14 uur en 22 minuten rond de wereld.

14:50

Op zondag 17 februari vertrok Olivier de Kersauson met zijn super trimaran Geronimo voor een aanval op de Jules Verne trofee. De prestigieuze prijs is de beloning voor de boot die het snelste rond de wereld zeilt. De Kersauson is zelf de huidige recordhouder. In 1997 zeilde hij Sport Elecin 71 dagen, 14 uur en 22 minuten rond de wereld. Die tijd is echter wat gedevalueerd door de resultaten in The Race. Winnaar Grant Dalton rondde de aardbol met Club Med in 62 dagen. The Race startte echter in Barcelona en eindigde in Marseille. Daardoor kwam de winnaar niet in aanmerking voor de Jules Verne trofee. Wie meedingt naar de prijs voor het snelste zeilschip rond de wereld zal zijn reis moeten beginnen en eindigen door de lijn tussen het Isle d’Ushant en Lizard Point over te zeilen.

De Kersauson en zijn bemanning onderneemt de recordpoging met een nieuwe boot. Met een lengte van 34 meter is Geronimo de grootste trimaran die ooit gebouwd werd. De tegenslagen die bij innovatieve projecten lijken te horen, bleven ook dit keer niet uit. Twee dagen voor de start moest nog een nieuwe mast worden geïnstalleerd.

Twee dagen voor de Kersauson was zijn landgenoot Bruno Peyron eveneens voor een aanval op het record vertrokken. Peyron koos voor een 33 meter lange catamaran. Orange moest de poging echter al binnen een half uur afbreken omdat de bovenste twee meter van de mast afbraken. Peyron hoopt binnen twee weken de achtervolging op zijn landgenoot in te kunnen zetten.

Een inhaalrace lijkt echter een bijna onmogelijke opgave. Geronimo passeerde binnen 60 uur de Canarische eilanden en nam daarmee direct een voorsprong van anderhalve dag op het schema. De Kersauson gaat ervan uit binnen 60 dagen weer thuis te zijn.

Last modified: 7 januari 2016
Sluiten