Nieuws

De ene uitvaller na de ander

Het regent opgaves in de Vendée Globe, maar Michel Desjoyaux is niet tegen te houden.

16:36

Michel Desjoyaux blijkt verreweg de snelste deelnemer aan deze Vendée Globe. Hij vaart op de snelste boot van de vloot, legde in 24 uur de grootste afstand af en was het snelst tussen twee meetpunten. Hij heeft dan ook een voorsprong op het snelste schema en moet, als alles goed blijft gaan, het record van 87 dagen van Vincent Riou in de vorige editie kunnen breken. Dat ondanks zijn latere start. Aan het begin van de race moest hij terugkeren naar Les Sables d’Olonne met motorproblemen.

 

Als hij het record wil breken, dan moet het echter wel goed blijven gaan. En dat blijkt niet vanzelfsprekend deze race. Met de leiders voorbij het halfwegpunt hebben al veertien van de dertig deelnemers de strijd moeten staken. Dat is 47 procent van het deelnemersveld. Tijdens de vorige editie, in 2004-2005, haalden zeven van de twintig deelnemers de eindstreep niet, wat neerkomt op 35 procent.

 

Een directe oorzaak voor het hoge aantal uitvallers is niet te geven, de boten zijn daarvoor om teveel verschillende redenen uitgevallen. Toen de race pas een paar dagen oud was, waren er al een paar uitgevallen na een aanvaring (Alex Thomson), wat ontmastingen (onder andere Kito de Pavant en Marc Thiercellin) en een gebroken roer (Unai Basurko). Later volgden nog meer ontmastingen en ondermeer een gebroken been (Yann Eliès).

 

De laatste uitvallers zijn de Franse hoop Sebastien Josse en de Canadees Derek Hatfield. Sebastien Josse, de derde uitvaller die de race al eens leidde, sloeg plat en brak zijn mast. Dat is zuur voor de man die nog op een mooie positie lag toen hij moest opgeven. Derek Hatfield moest de strijd staken met twee gebroken zalings, nadat ook zijn boot was platgeslagen in zwaar weer. Beide heren zijn zelf ongedeerd gebleven.

 

De Oostenrijkse ex-trambestuurder Norbert Sedlacek (foto) is niet langer de rode lantaarn. Die eer is overgenomen door de Fransman Raphael Dinelli. Zijn achterstand is inmiddels opgelopen tot 4900 mijl.

Last modified: 29 december 2008
Sluiten