Nieuws

Daikin wint IJspegeltrophy

Daikin Sailing heeft gisteren de IJspegel Trophy gewonnen. De ploeg rond teamcaptain Frans van der Heijden presteerde gedurende de Scheveningse wintercompetitie het beste in de IRC-klasse. Van der Heijden: “Dit is een welkome overwinning en een mooie opsteker voor komend seizoen.”

15:11

De strijd om de IJspegel Trophy begon op 12 oktober vorig jaar. Om de twee weken werden op zondag twee kortebaanraces gevaren. Van der Heijden: “Deze winter kenmerkte zich door veel wind op wedstrijddagen. Dat kwam ons goed uit, want onze boot Daikin Airco, een extreem lichte Ker 11.3, planeert gemakkelijker dan welke concurrerende boot dan ook.”

Concurrenten
De grootste concurrent om de titel was Rosetta from the Rocks van schipper en clubgenoot Radboud Crul. Van der Heijden: “We hebben het wel vaker met Rosetta aan de stok gehad. Dit jaar vormde daar geen uitzondering op. Radboud zeilde ook dit jaar sterk, maar wij waren gewoon sneller.”

Het verschil tussen de twee gedoodverfde concurrenten werd al na de voorlaatste wedstrijddag onoverkomelijk. “Met nog twee wedstrijden te gaan, hadden we genoeg punten verzameld om al zeker te zijn van de eindzege”, vertelt Van der Heijden. “We konden op de laatste dag dus vrijuit zeilen. Dit is een welkome overwinning en een mooie opsteker voor komend seizoen.”

Sprint Cup
De Scheveningse wintercompetitie geldt als voorbereiding op het zomerseizoen. Het Daikin Sailing Team vaart vanzelfsprekend alle grote evenementen in Nederland en vertrekt half juli naar de Oostzee. Van der Heijden: “Daar komen we in actie in de Baltic Sprint Cup, een serie langeafstandsraces kriskras over de Oostzee. Duizend zeemijlen verdeeld over vijf etappes bepalen wie zich winnaar mag noemen. We starten in Duitsland en varen dan via Denemarken, Zweden, Letland en Polen weer terug naar Duitsland. Echt iets voor onze Daikin Airco, want die komt goed tot z’n recht tijdens offshore races.”

Het is voor de derde maal dat het Daikin Sailing team de IJspegel Trophy wint. In het seizoen 2002/2003 en 2003/2004 was het team eveneens het snelst.

Eindklassement IJspegel Trophy 2008/2009
1. Daikin Airco
Frans vd Heijden, Ker 11.3: 14,5 – (2) 1 (3) (2) 1 2 2 1 2 1 1 1 2
2. Rosetta from the Rocks
Radboud Crul, Dehler 36: 21 – 1 3 1 (4) (dnf) 1 1 3 3 3 2 3 (6)
3. FRD-Xperience
John van der Starre, J-109:          28 – 3 2 (10) 1 (dns) 3 3 (6) 1 4 4 2 5

Last modified: 30 maart 2009
Sluiten