Nieuws

Dag, dag Ras al Khaimah

Twee nederlagen voor Alinghi in de rechtbank, de Cup wordt waarschijnlijk beslist in een ‘best-of-seven’.

15:31

Dag, dag Ras al Khaimah

Het was een unanieme beslissing van de rechtbank in New York deze week: Ras al Khaimah wordt definitief niet het strijdtoneel van de America’s Cup in februari. Alinghi had beroep aangetekend tegen deze beslissing van de rechtbank, maar heeft dat beroep nu verloren. De titelverdediger beriep zich op een eerdere beslissing van de rechter. Die keurde eerder dit jaar de Club Nautico de Velo uit Spanje af als uitdager omdat de vereniging geheel en alleen was opgericht om de AC te organiseren. De club had nog nooit een wedstrijd georganiseerd, wat volgens de ‘deed of gift’ van de Cup wel verplicht is.

 

De rechter zei bij die gelegenheid dat de wedstrijd ‘in Valencia, Spanje en overal elders’ georganiseerd mocht worden, waarna Alinghi met het in de Verenigde Arabische Emiraten gelegen Ras al Khaimah op de proppen kwam. Die plaats ligt op het noordelijk halfrond, waar de ‘deed’ duidelijk zegt dat de Cup in onze winter op het zuidelijk halfrond verzeild moet worden. Het bizarre feit doet zich nu voor dat de wedstrijd alsnog op het noordelijk halfrond gezeild wordt, terwijl Ras al Khaimah om dezelfde reden afgekeurd is.

 

Valencia is dé uitzondering

De Newyorkse rechtbank verklaart dat als volgt: “De uitspraak moet gelezen worden als een uitzondering op de regels met betrekking tot halfronden die alleen wordt gemaakt voor Valencia, ‘overal elders’ moet worden gelezen als ‘overal elders voldoend aan de deed of gift’. Waarmee Ras al Khaimah, met een geschatte investering van 200 miljoen euro in onder andere de haven, van het toneel verdween. En de deed of gift zijn regelgevende waarde verloor.

 

Een merkwaardige uitspraak, vindt ook Fred Meyer van SNG, de jachtclub achter Alinghi. “Voor de eerste keer in de geschiedenis van de America’s Cup is de titelverdediger het recht ontnomen om de locatie aan te wijzen.” De beslissing wordt desalniettemin geaccepteerd en er wordt in februari 2010 dan ook geracet in Valencia.

 

New York rules

Ook Alinghi’s claim dat de roeren van de boot binnen de maximale waterlijnlengte, zoals beschreven in de deed of gift, moeten vallen, is door de rechtbank terzijde geschoven. BMW Oracle, dat het zal opnemen tegen Alinghi, zou, mocht Alinghi’s claim wel positief ontvangen zijn, niet meer aan de regels voldoen. In de deed of gift staan hieromtrent geen duidelijke regels. De rechtbank bepaalde vervolgens, op basis van wedstrijdreglementen van de Golden Gate Yacht Club (de jachtclub achter BMW Oracle) uit dezelfde tijd als de deed of gift (1887), dat roeren niet worden meegerekend bij het bepalen van de maximale waterlijnlengte. New York rules, kortom.

 

Maar…

Dan, gelukkig, ook nog een positief nieuwtje. In plaats van de nu geplande drie wedstrijden, wordt de Cup waarschijnlijk beslist via een best-of-seven. Alinghi-woordvoerder Paco Latorre: “Iedereen is het er over eens dat een best-of-seven de beste keus is.” Dat standpunt werd bevestigd door een woordvoerder van BMW Oracle. In plaats van drie, krijgen we dus maximaal zeven keer de kans om de hypermoderne multihulls aan het werk te zien.

Last modified: 18 december 2009
Sluiten