Nieuws

Coville: 24-uurs record en opgave

Een nacht van uitersten voor Thomas Coville aan boord van zijn 105 voet lange trimaran Sodeb’O. Met een record op zak heeft hij zijn poging om als snelste solozeiler rond de wereld te varen op moeten geven.

14:01

Record

In de twintigste nacht van zijn recordpoging verbeterde Coville het 24 uurs solorecord onder ideale omstandigheden in de Indische oceaan.

Opgejaagd door een aanstormende depressie legde hij 619,3 mijl in 24 uur af, waarmee de gemiddelde snelheid van het rode racemonster op 25,8 knoop komt. Het record stond net drie weken op naam van Francis Joyon, die het op bijna dezelfde plek in de Indische oceaan scherp stelde op 616,03 mijl. Joyon doet aan boord van de Idec, een zusterschip van Sodeb’O, ook een poging om als snelste rond de werld te zeilen en vaart momenteel ter hoogte van Rio de Janeiro.

 

Crashbox

Nog geen vijf minuten nadat het record verbroken was sloeg het noodlot toe. Coville liep over dek om zeil te minderen en ontdekte dat het voorste deel van de stuurboordromp tot aan de crashbox was verdwenen. Op het moment is het nog te vroeg om te zeggen of de Sodeb’O een aanvaring heeft gehad of dat er een andere oorzaak voor de schade is. Zeker is dat Coville de dag ervoor in de nabijheid van twee ijsbergen van elk meer dan 100 meter lang voer en meerdere growlers (losgeslagen stukken drijvend ijs) rondom de boot had. Coville heeft de recordpoging gestaakt en stuurt de mega trimaran nu naar Kaapstad, wat met 1300 mijl te gaan de dichtsbijzijnde haven is.

 

Tekst: Jelmer Bouw

Foto © Jean Marie Liot/ DPPI/ Sodeb’O

Last modified: 7 januari 2008
Sluiten