Nieuws

Coster Bros winnen Noord-Amerikaanse kampioenschap 470

Sven en Kalle Coster hebben op de Noord-Amerikaanse Kampioenschappen voor de olympische 470 in Miami flink huisgehouden. Temidden van de voltallige wereldtop wisten de broers in acht races iedereen op achterstand te zeilen en het eerste Grade 1 evenement van dit jaar te winnen. "Dat geeft goede hoop voor het komende seizoen", meldt Kalle over de telefoon.

13:51

Kalle en Sven Coster varen ook hard zonder vader Dick. (Foto: Team Coster)
Sven en Kalle Coster hebben op de Noord-Amerikaanse Kampioenschappen voor de olympische 470 in Miami flink huisgehouden. Temidden van de voltallige wereldtop wisten de broers in acht races iedereen op achterstand te zeilen en het eerste Grade 1 evenement van dit jaar te winnen. “Dat geeft goede hoop voor het komende seizoen”, meldt Kalle over de telefoon.


“Het was in alle opzichten een mooi evenement”, vertelt de 24-jarige profzeiler. “Iedereen was er, de hele wereld top. Dit kampioenschap telt wat de wereldranglijst betreft net zo zwaar als een Europees Kampioenschap. Vanaf vrijdag varen we hier de Rolex Miami OCR, weer een topevenement.”
De regerend wereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout kwamen ook in actie. Zij zeilden naar een vierde plek in de eindrangschikking.


Fitter
De weersomstandigheden tijdens het kampioenschap zaten de broers mee. “Het waaide steeds tussen de 14 en 20 knoop, op de eerste dag het meest. Alleen de laatste dag was er geen wind en werd er niet gezeild.” Het duo bewees in het verleden dat Hollandse weersomstandigheden ze goed liggen. Toch denkt het bemanningslid van stuurman Sven (28) dat het verschil ook op een ander terrein gemaakt werd. Kalle: “We merkten dat we gemakkelijk naar voren konden zeilen. Bovendien leek het erop dat we fitter waren dan de rest, vooral naarmate de wedstrijddag vorderde.”
Dat laatste wijten de broers aan de stevige lichamelijke trainingen die de nieuwe trainer/coach Jacco Koops het duo voorschreef. Koops nam eind vorig jaar die taak over van Dick Coster, de vader van de mannen. “We zijn nu bijvoorbeeld gaan langlaufen. Erg zwaar, hoor. Tegen je pa zeg je dan toch gemakkelijker: ‘ja, pa, het zal wel’. Tegen Jacco doe je dat niet, die is strenger. Vreemde ogen dwingen, zal ik maar zeggen.”


Medailles
De broers hebben wel gemengde gevoelens bij de het winnen van deze titel zonder de aanwezigheid van trainer/coach/vader Dick. Kalle: “Hij is naast onze pa ook gewoon een topcoach en we missen hem best een beetje. Maar we hebben vertrouwen in Jacco en geloven dat we met hem stappen in de goede richting kunnen zetten.”
Vader Dick bleef dus in Uithoorn, maar volgde de vorderingen van zijn zoons op de voet. Dick: “Ze hebben met een mooie, gelijkmatige serie bewezen dat ze het ook zonder mij kunnen. Als dit het resultaat is van de ingezette weg, is dat natuurlijk prima. Het is allemaal bedoeld om straks in Beijing te zien dat de jongens medailles om de nek hebben hangen.”

Einduitslag heren na acht races met één aftrek:
1. Sven en Kalle Coster (Ned), 3-2-2-1-3-(7)-4-2, 17 punten
2. Nathan Wilmot, Malcolm Page (Aus), (5)-3-3-3-2-2-1-4, 18 punten
3. Mathew Belger/Nick Behrens (Aus), 8-4-4-(28/ocs)-1-1-5-1, 24 punten


Einduitslag dames na acht races met één aftrek:
1. Christina Basadone, Saskia Clark (Gbr), 11–2-1-(11)-2-6-4-1-, 17 punten
2. Ingrid Petitjean, Nadege Douroux (Fra), 4-1-3-(7)-1-2-7-2, 20 punten
3. Amanda Clark/Sarah Mergenthaler (USA), 3-9-6-1-3-1-2-8, 24 punten
4. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout (Ned), 5-6-4-2-(14)-3-1-3, 24 punten

Last modified: 4 september 2007
Sluiten