Nieuws

Chaos in Medemblik

Even voor half zeven kwam er een lang lint witte zeiltjes richting Medemblik. Zover je kon kijken, zag je ze keurig in de rij naar de finishlijn toe varen. Sommige net iets te vroeg over de lijn, anderen op tijd of net iets te laat. Het laatste rak was halve wind. Geen spinnakerfinish dit jaar.

20:51

Nu om 20.00 uur zijn alle boten ondertussen gefinisht. Het is de gebruikelijke chaos in de haven. Collega Diana Bogaards meldde net vanaf het water dat de politie de haveningang heeft afgesloten. “Ze begonnen elkaar tegen de pieren aan te duwen, zo’n gekkenhuis is het. Ik ben benieuwd wanneer we de haven weer in mogen. Dit heb ik nog nooit gezien.”

In de haven zelf is het ook een chaos. Je kunt over de dekken naar de overkant lopen. Zo af en toe ligt er een boot dwars tussen alles in, maar ook dat hoort bij de 24-Uurs. Ondertussen klinkt er geen onvertogen woord. Op de kade is het gezellig druk. Iedereen verwelkomt de bemanningen. De toerklasse is als laatste gefinisht. Christianne van de Lovefool meldt: “We varen nu de heksenketel in. Het is top gegaan. Ik ben heel benieuwd hoe anderen hebben gevaren. Wij hebben 129.41 mijl gevaren. Best goed. We gaan zo rekenen en alle stickers plakken. Dan weten we of ik nu goed gerekend heb.”

Ook Hendrik Harkema van Team Hood Yachting Gear is tevreden. “We zijn drie minuten voor de exacte finishtijd over de lijn gegaan. We gaan straks rekenen, ik heb geen idee hoe we gevaren hebben. We zijn maar met zijn drieën aan boord en dan hebben we alle handjes wel nodig. Ik denk dat we zo rond de 120 mijl hebben gevaren. Het was heerlijk. Gewoon in je korte broek zeilen.”

Bart van Breeschoten van met de Mary Bryant is iets minder tevreden. “We hebben het verschil niet kunnen goedmaken. De slagen op het Wad hebben ons geen voordeel opgeleverd. We hadden gehoopt dat de wind zou wegvallen op het IJsselmeer en dat we dan voordeel zouden hebben van het Wad. Niet dus. We hebben te weinig mijlen kunnen maken om dat verschil goed te maken. Ik denk dat we 126 mijl hebben gevaren. Niet genoeg voor de overall beker. Die is wel zo leuk. Misschien dat we ten opzicht van de klasse wel goed hebben gevaren. Ik heb niet het idee dat alles goed is gegaan. Het kon beter. De finish klopte wel. We zijn vijf minuten voor de eindtijd over de lijn gegaan.”

Ook Olaf Oosterman van de Leef Je Droom is tevreden. “Ik denk dat we zo’n 145 mijl hebben gevaren. Het ging goed. We gaan nu stickers plakken en alles dubbel nakijken. We maken niet dezelfde fout als vorig jaar, hoop ik. De jongeren hebben zich heel goed geweerd. Fantastisch voor zo’n jonge en onervaren bemanning.”

Dit was het laatste verslag van de 24-Uurs. Binnenkort de uitslagen op de site.

Last modified: 31 augustus 2008
Sluiten