Nieuws

Cammas bergt trimaran Groupama 3

Recordzeiler Franck Cammas wil aankomende winter een nieuwe poging doen om de Jules Verne Trophy te behalen. Eerst wil hij achterhalen waarom de romp van de trimaran is gescheurd. Alleen dan weet hij waarom hij met zijn bemanning kapseisde en hoe hij dat kan voorkomen.

13:19

Om het groene gevaarte te kunnen bergen, moet het team met bergingsvaartuigen naar de Groupama 3 varen. De boot drijft naar het noorden, in ideale omstandigheden voor de berging: weinig wind en kalme zee. Delen van de mast en de afgebroken romp zijn al geborgen. Nu wordt de rest omgekeerd om naar de kust te slepen en naar Frankrijk te transporteren. Naar verwachting zal Groupama 3 aan boord van een vrachtschip over vier dagen aankomt in Christchurch. 

Geluk bij een ongeluk
Franck Cammas over de situatie nu: "We worden warm ontvangen door de 150.000 inwoners van Dunedin. We staan hier in ons zeilpak, het enige wat ons nog rest. We hebben geluk gehad dat het ongeluk zo dicht bij de kust gebeurde. Veertig uur eerder zeilden we nog op de 55e breedtegraad, met water van 3 graden Celsius."

Hij benadrukt dat voor hem Groupama 3 een fantastische boot blijft. "We zijn als team erg ontgoocheld. We hebben immers geen grenzen overschreden en zochten steeds sectoren op waar de boot goed handelbaar bleef. Het meest frustrerend is misschien nog wel het feit dat we niet eens het volle potentieel van de boot konden laten zien omdat we nooit over ideale condities beschikten."

Tekst: José de Jong
Foto: ANP

Last modified: 20 februari 2008
Sluiten