Inmiddels is de Aviva vertrokken en zeilt het team op topsnelheid rond de twee eilanden. Er is voor gekozen om na de start bakboord uit te gaan.
De recordpoging wordt gedaan met een honderd procent vrouwelijke bemanning die bestaat uit de gehele huidige top van het dames-solozeilen.
Dee Caffari, de schipper, loopt nog niet zo lang rond tussen ze iconen van het solozeilen. In 2006 verliet ze haar baan als schooljuf en volbracht de Aviva Challenge: ze zeilde als eerste vrouw tegen de heersende windrichting rond de wereld. In een klap had ze zich gevestigd als zeilheld en ze werd in Engeland op handen gedragen. Vervolgens volbracht ze de Vendee Globe en zeilde dus binnen drie jaar opnieuw de wereld rond, nu in de ‘makkelijke’ richting.
Omdat haar Open 60, de Aviva, een zusterschip is van de Ecover van Mike Golding mailde Caffari dat ze vaak erg bang was tijdens de Vendee. Golding raakte namelijk op een vlakke zee zonder enige aanleiding zijn mast kwijt. Caffari vreesde hetzelfde lot. Bovendien hadden haar zeilen ernstig te lijden onder delaminatie. Het grootzeil leek bij aankomst in Frankrijk meer op een kluwen kevlar lijnen dan op een zeil.
Toch eindigde Dee Caffari in de Vendee op een nette zesde plaats (van de 30 deelnemers). Twee plaatsen achter Samantha Davies, waarmee ze nu samen de recordpoging doet.
Het team bestaat verder uit:
Samantha Davies die een overdonderende entree maakte in het solozeilwereldje door als vierde te eindigen in de Vendee Globe van 2008-2009. Terwijl ze op zee was verzamelde met haar vrolijke en grappige berichten een grote schare fans en bewonderaars. Ondertussen doorstond ze zeer zware omstandigheden en gaf de meeste mannelijke collega’s het nakijken.
De duitse Isabelle Joschke heeft nog geen Vendee Globe op haar naam staan. Ze is relatief nieuw in het oceaanracen maar won al etappes in de Mini650 en in het Figaro-circuit. Van haar zullen we zeker meer horen.
Miranda Merron heeft het rondje Engeland en Ierland al vier keer gevaren. In de afgelopen twaalf jaar dat zij als professional meedraait in het zeilcircuit voer ze in de Volvo Ocean Race als navigator op de Amer Sports Too , deed ze de Route du Rhum en de Transat jacques Vabre.
Naast deze vier zeer ervaren zeilsters bestaat het team uit botenpreparateur Alex Sizer, belangrijke speler achter solozeiler Mike Golding en de lieftallige journaliste Johanna Payton. Johanna schrijft in de Britse bladen over onderwerpen als gezondheid, seks en ouderschap. Momeneel werkt Payton aan een ‘seks-bijbel’ voor jonge vrouwen. De recordpoging rond Engeland en Ierland ziet zij als een spannende uidaging.
Het record is te volgen via de tracker op de website. Op die site van Avia Ocean racing is ook het schema van het huidige (oude?) record in af te lezen. Ze liggen voor op dit schema, dus voorlopig lijkt het record binnen bereik. Toch zullen de dames niet te vroeg juichen, het is helemaal de vraag of de wind zo blijft meewerken als die nu doet. Of stel dat Johanna een nagel breekt, ook dan kan de recordpoging zomaar mislukken.
Last modified: 18 juni 2009