Nieuws

Bouwmeester wint in stijl

Marit Bouwmeester won de Delta Lloyd Regatta 2010. Dat deed ze in stijl door ook de Medal Race op haar naam te schrijven. Van Rijsselberge startte te vroeg in de Medal Race van de RS:X-mannen en was daarmee uitgesurft. Paralympiër Thierry Schmitter won zilver na een verloren protest.

15:10

Laser Radial: Bouwmeester domineert Medal Race
Marit Bouwmeester maakte haar sterke optreden tijdens deze Delta Lloyd Regatta in stijl af. In de Medal Race ging het tussen haar en de Belgische Evi van Acker, die op vijf punten achterstand stond. Net voor de start kwam er een grote bui van rechts aanzetten. Van Acker besloot weg te klappen en haar geluk aan die rechterkant van de baan te beproeven. Dit pakte niet goed uit, waardoor ze als zesde rond de bovenboei ging. Bouwmeester hield het hoofd koel en greep direct de leiding, die ze vervolgens prima consolideerde. Zo voegde ze een vijfde overwinning aan haar serie toe.

Bouwmeester: "Ik had niet het idee dat uit die bui al gelijk wind zou komen, dus ik besloot om de vlaag zo lang mogelijk uit te zeilen." Dat leverde haar een ruime voorsprong op Van Acker op, die bij de laatste bovenboei 47 seconden bedroeg. ‘Ik had bij de Laser Standard gezien dat de wind erg wisselvallig was, dus je kon beter aanvallen in plaats van verdedigen."

Bouwmeester zegt blij te zijn met de leerpunten van deze week: "Snelheid is king, maar de volgende stap is om dit te combineren met buiten de boot kijken. Dat ging vandaag heel goed. En ik ben blij dat ik ervaring heb kunnen opdoen met het onder druk presteren tijdens een Medal Race. Het is super vet om een World Cup te winnen, maar het is geen einddoel. De weg naar de Olympische Spelen van 2012 is nog lang om te bereiken wat ik wil; goud en de Laser Radial-klasse domineren." Van Acker werd tweede, gevolgd door de Tsjechische Fenclova.

Het talentploeglid Claire Blom zeilde haar eerste Medal Race ooit. Ze finishte knap als zevende, waarmee ze haar achtste positie vasthield. "Het was wel moeilijk", reageerde ze na afloop. "Het leek alsof er meer wind stond, maar het was heel vlagerig." Volgens Blom gaf dit resultaat een ‘lekker gevoel’: "Nou moet ik even doorzetten." Bouwmeester en Blom bereiden zich de komende tijd in Scheveningen voor op het WK Laser Radial, dat in juli in Schotland plaatsvindt.

2.4mR: Schmitter verliest door protest
De paralympische 2.4mR-klasse kwam op zondag nog eenmaal in actie. Regerend IFDS wereldkampioen Thierry Schmitter verdedigde zijn twee punten voorsprong op de Fransman Damien Seguin. Dat lukte met de hakken over de sloot, want de mannen finishten respectievelijk als vierde en derde. Barend Kol pakte won ook een race. In het voordewindse rak deed zich een incident voor tussen de twee kemphanen Schmitter en Seguin. Volgens Schmitter voeren ze naast elkaar toen Seguin hard omhoog in zijn richting stuurde. De Nederlander moest volgen aangezien hij voorrang moest geven. Alleen raakte daarbij zijn giek de 2.4mR van de Fransman, die een protest indiende. Schmitter: "Het was onmogelijk om hem te ontwijken. Jammer dat hij het zo wil spelen, maar het doet niets af aan mijn prestatie op het water." Schmitter eindigt nu als tweede, gevolgd door de Britse Helena Lucas.

RS:X mannen: "De koek was op"
Titelverdediger Dorian van Rijsselberge ging als zesde de afsluitende Medal Race in. Veel geluk had hij niet in de lichte bries van circa vijf knopen. Hij was te vroeg over de lijn en kreeg daarmee een OCS aan zijn trapezebroek. "Ik had niets te verliezen, want een zesde plaats is ook net niks. Ik ben er dus voor gegaan. De start was goed. Ik was niet heel veel te vroeg. In een normale wedstrijd zou je er waarschijnlijk mee wegkomen. Op de baan ging het vervolgens super langzaam. De koek is gewoon op." De talentvolle windsurfer is kritisch: "Mijn overall performance was niet goed genoeg om bij de top drie te komen. De Polen hebben dit keer super gevaren." Przemek Miarczynski (POL) won de Medal Race en daarmee het evenement met maar liefst 19 punten voorsprong. De Brit Nick Dempsey eindigt als tweede, gevolgd door de Israëliër Nimrod Mashiah.

Bij de vrouwen ging de titel naar de Spaanse Blanca Manchon. De Poolse Zofia Klepacka won zilver en het brons ging naar de Britse Bryony Shaw.

Overige klassen
Gedurende de Medal Race in de Finn-klasse wisselde de gouden positie een keer. De Brit Edward Wright lag tot aan de tweede benedenboei tweede en daarmee eerste overall. Hij maakte echter een fout, waar de Kroaat Gaspic dankbaar gebruik van maakte. Hij werd derde en pakte zo de zege. Wright werd uiteindelijk vierde overall, achter Misura (3, CRO) en Trujillo (2, ESP).

In de Laser Standard ging de titel naar de Australische Tom Slingsby. De Chinees Matias del Solar pakte zilver en de Spanjaard Javier Hernandez brons. De 49ers maakten er weer een spektakel van in de toegenomen bries. De klassementsaanvoerders Delle Karth en Resch uit Oostenrijk gingen in de gate om en verspeelden daarmee de eindzege. De onfortuinlijke Oostenrijkers werden derde. Het zilver was voor de Kiwi’s Burling en Tuke. De Australiërs Outtenridge en Jensen mochten op het hoogste schavot plaatsnemen.

Last modified: 1 juni 2010
Sluiten