Nieuws

Booth en Dercksen voorlopig vijftiende op WK Tornado

Na de tweede dag van het Wereldkampioenschap Tornado 2005 in La Rochelle, staat het Zwitserleven Team van Mitch Booth en Herbert Dercksen op de vijftiende plaats.

10:13

Na de tweede dag van het Wereldkampioenschap Tornado 2005 in La Rochelle, staat het Zwitserleven Team van Mitch Booth en Herbert Dercksen op de vijftiende plaats.

Op dinsdag 14 juni kregen de Nederlandse zeilers ten onrechte een zwarte vlag (diskwalificatie na te vroege start bij zwarte vlag in de startprocedure) achter hun naam. Ze dienden een protest in tegen het wedstrijdcomité in en wonnen. De Duitsers Polgar en Spalteholz gaan aan de leiding, gevolgd door McMillan/Howden (GBR) en de Fransen Revil/Espagnon.


Dag 1 – 23ste overall
Op maandag 13 mei hing de uitstelvlag tot laat in de middag in de mast. Pas om 17.00 uur klonk het eerste startschot. Mitch Booth en Herbert Dercksen begonnen met een drietje, maar in de tweede race kozen ze voor de verkeerde kant van het veld. Dercksen: “Rechts was absoluut gunstiger en wij zaten links, waardoor we als laatste bij de bovenboei kwamen. We hebben daarna nog achttien boten kunnen inhalen.” Een 42ste plek was het resultaat en daarmee stonden de Nederlanders 23ste overall. Er was echter nog niet veel aan de hand. Er staan immers tien wedstrijden op het programma, waarvan één aftrek.


Dag 2 – protest gewonnen
Vandaag stond er opnieuw circa twaalf knopen wind. In de eerste race zouden Booth en Dercksen te vroeg over de lijn zijn, terwijl de zwarte vlag hing. Ze mochten daardoor de wedstrijd niet vervolgen. Dercksen na afloop: “Wij waren er honderd procent zeker van dat we niet te vroeg waren, dus hebben we geprotesteerd. Het wedstrijdcomité gaf toe dat ze NED in plaats van DEN hadden opgeschreven, dus krijgen we aan het einde van de rit ‘average points.” Dat betekent dat ze dan voor die bewuste race het gemiddelde van de behaalde resultaten krijgen. In de tweede dagrace eindigde het duo als vierde. Op dit moment neemt Team Zwitserleven een vijftiende positie overall in.


Over het WK Tornado 2005
Het Wereldkampioenschap Tornado vindt plaats van maandag 13 tot en met zaterdag 18 juni 2005 in het Franse La Rochelle. Aan het kampioenschap nemen 62 teams uit 22 landen deel, waaronder drie Nederlandse equipes. Vincent Huntelman met bemanning Mischa Heemskerk en Wouter Samama met Jeroen van Leeuwen zijn de andere Nederlandse inschrijvingen. De Argentijnen Santiago Lange en Carlos Espinola zijn de regerend wereldkampioenen, maar verdedigen hun titel niet gezamenlijk. Espinola doet een poging met stuurman Aaron Mcintosch.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten