Nieuws

Bomen gekapt voor masten

In Vierhouten zijn afgelopen zaterdag bomen gekapt om masten van te maken voor twee historische boten. Dit gebeurde met toestemming van de gemeente Nunspeet.

13:35

Peter en Barend hebben na zorgvuldig zoeken twee bomen gevonden die aan de eisen voldoen. De bomen moeten eerst ‘weken’ om de kwaliteit van het hout beter bestand te maken tegen rotten. ‘We laten de boomstammen tot de winter in het water liggen en daarna moeten ze zo langzaam mogelijk drogen.’ Dit gebeurt in Lelystad, de ligplaats van de boten waarvoor de masten bedoeld zijn.

De masten worden zelf gemaakt vanwege de kostenbesparing en de uitdaging. De twee mannen die de bomen van de gemeente gekocht hebben, willen deze masten maken om hun boot weer zeilbaar te maken en het varende erfgoed te behouden.

De mannen rekenen op de hulp van vrijwilligers bij deze klus. Zij vinden het leerzaam en leuk om hieraan mee te werken en uiteindelijk mee te zeilen op de boot. De masten moeten regelmatig omgedraaid worden, er moet een zaagmachine worden gebouwd en de bomen moeten tot mast bewerkt worden. De voortgang hiervan is te volgen op twitter.com/oudeschepenlely.

Je kunt hier een filmpje over het zagen van de bomen zien.

Foto: ANP
(Zita Divendal)

Last modified: 11 februari 2011
Sluiten