Nieuws

Birmees teakhout voor restauratie Cutty Sark

Een Engelse berger heeft tachtig ton Birmees teakhout uit een wrak getakeld dat in 1917 zonk voor de kust van het Ierse Kinsale. Het hout is bestemd voor de restauratie van de beroemde theeklipper Cutty Sark.

15:43

28 oktober 2011

De grote benodigde hoeveelheid van het dure teakhout dwong de logistieke tak van het restauratieproject om naar goedkope oplossingen te zoeken. Daarnaast wilde de restaurateurs hout uit ongeveer hetzelfde tijdperk als de vaardagen van de theeklipper. Het wrak van het Engelse stoomvrachtschip Pegu bleek een buitenkansje. In 1917 werd het schip door Duitse onderzeeërs in 86 meter diep water getorpedeerd, maar de lading teakhout bleef ongedeerd. Onder toezicht van de Ierse kustwacht is het hout in maart en april van dit jaar uit het wrak getakeld.

De lading bestaat uit balken van tussen de zes en tien meter lang met een doorsnede van vijftig centimeter. In totaal is tachtig ton teakhout met een waarde van ongeveer tweeduizend euro per kubieke meter uit het wrak getakeld. Door infiltratie van het zoute water woog het hout echter een derde meer dan in gedroogde staat. Het zout heeft een dermate conserverende werking gehad op het hout, dat het als “als nieuw” beschouwd kan worden, zo verklaart berger Magnie de Shetland Times.

In mei 2007 werd de restauratie van de Cutty Sark ernstig verstoord door een grote brand. In totaal brandde dertig ton hout van de romp en de dekken. Met de komst van het nieuwe teakhout kunnen de restaurateurs voorlopig weer vooruit en is het hedendaagse oerwoud in Birma bespaard gebleven.(WP)

Last modified: 28 oktober 2011
Sluiten