Nieuws

Bikini’s en mantra’s in Around Alone

Terwijl de voorste groep waaronder Bernard Stamm op Bobst Group-Armor Lux nog maar 1500 mijl te gaan hebben naar Kaapstad, passeren de kleinere klasse 2 boten de evenaar. Brad van Liew was als eerste van die kleinere die over de evenaar voer.

16:50

Terwijl de voorste groep waaronder Bernard Stamm op Bobst Group-Armor Lux nog maar 1500 mijl te gaan hebben naar Kaapstad, passeren de kleinere klasse 2 boten de evenaar. Brad van Liew was als eerste van die kleinere die over de evenaar voer.

Klasse 2
De doldrums-passage is een kwelling voor iedere wedstrijdzeiler. Dagenlang weinig tot geen wind, hoge temperaturen, stevige buien en de nimmer aflatende angst voorbij gevaren te worden door de concurrentie die toevallig net wél een briesje op kon pikken. Brad van Liew aan boord van Tommy Hilfiger Freedom America is al over de evenaar, de rest van de klasse 2 schepen volgt op maar liefst 1000 mijl.
Brad van Liews stuurde een wanhopige e-mail naar de organisatie. ‘Dit is niet zomaar het windstille gebied tussen de weersystemen op het noordelijk en zuidelijk halfrond. Dit heeft niets te maken met rustig afwachten tot nieuwe winden zich vormen voor je boeg.’ Inmiddels heeft Van Liew wind gevonden.
Van Liews directe concurrent, de Japanner Kojiro Shiarishi, pakt de moeilijke passage anders aan. Aan boord van de Spirit of Yukoh mediteert hij zich een weg door de doldrums.

(Foto: www.aroundalone.com)


Klasse 1
2000 mijl zuidelijker vaart de groep klasse 1 boten, met uitzondering van Ocean Planet. Bernard Stamm heeft nog altijd een ruime voorsprong op achtereenvolgens Thierry Dubois, Emma Richards en Graham Dalton. De verwachting is dat Stamms Bobst Group-Armor Lux nog een dag of 6 á 7 nodig heeft om Kaapstad te bereiken.
Gisteren kreeg de enige dame in de vloot, Emma Richards aan boord van Pindar, plotseling een probleem. Het grootzeilval brak en binnen twee seconden lag het zeil beneden aan dek. Ze klom in de mast, verving de kapotte val en kwam onder de blauwe plekken weer beneden. Het oponthoud kostte haar de tweede plaats, Thierry Dubois zeilde haar voorbij, op slecht enkele honderden meters afstand.
De eenzame weken op zee hebben duidelijk effect of de Fransman: ‘Ik stuurde naar haar toe, hopend dat ik haar kon verassen tijdens het zonnebaden, gehuld in een kleine bikini. Maar ze was niet eens aan dek! Ze was vast bang voor de stinkende, bebaarde zeiler die aan de horizon verscheen en verschuilde zich in de kajuit. Toen ze uit het zicht was kreeg ik eindelijk een bericht van haar. Ze was de mast in gevlucht en verzon vreselijke excuses als ‘ik was bezig mijn grootzeilval te vervangen”.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten