Nieuws

Bernard Stamm maakt pitstop

Niks is zeker in de zeilsport. Iedereen dacht dat Bernard Stamm wel de vierde etappe in de Around Alone zou winnen. Hij had tenslotte al drie etappeoverwinningen op zak. De situatie is deze week veranderd: Stamm is met schade aan zijn kiel uitgeweken naar de Falklands. Fransman Thierry Dubois heeft met zijn Solidaires de leiding overgenomen.

08:40

Niet alleen de etappewinst staat op het spel voor Stamm. Ook zijn leidende positie in het algemeen klassement wordt bedreigd door Dubois. Stamm heeft na drie etappes 30 punten; Dubois 27.

Gisteravond om 20.24 GMT bereikte Stamm met zijn gehavende Bobst Group-Armor Lux Port Stanley op de Falklands. De Zwitser liet weten vijf uur nodig te hebben voor de reparatie aan zijn kantelkiel. Die liep een scheur op toen de boot van een golf afdonderde in zwaar weer bij Kaap Hoorn. De kiel wordt gespalkt met twee roestvrijstalen platen die met vijftig bouten worden verbonden. Ook moet Stamm schade aan het reefoog van zijn grootzeil repareren.
De pitstop met hulp van buitenaf komt Bernard Stamm op een straf van 48 uut te staan, plus de uren in de haven.

Twee van zijn achtervolgers, Graham Dalton en Bruce Schwab, moeten ook een pitstop maken om hun gebroken gieken te repareren. De Britse Emma Richards is lachende derde. Zij staat met 20 punten derde in het klassement en zeilt tot dusver zonder schade. Emma meldde bewust gas te hebben terugnomen om haar materiaal te sparen. Die verstandige aanpak zou wel eens voordelig voor haar kunnen uitpakken.

In de klasse II (40-50 voeters) leidt Amerikaan Brad Van Liew met zijn Tommy Hilfiger Freedom America. Hij heeft ruim 500 mijl voorsprong op de nummer twee, Tim Kent on Everest Horizontal. Makkelijk heeft Van Liew het niet: hij rapporteerde 63 knopen wind…

Last modified: 26 februari 2003
Sluiten