Nieuws

Belg en Nederlander in Franse Route du Rhum

Terwijl de deelnemers aan de 5 Oceans de wonden likken nadat een storm overkwam, bereiden 86 collega's zich voor op de Franse equivalent van de Ostar, de Route du Rhum die zondag start. 3510 Lange mijlen, van Saint-Malo naar Pointe-à-Pitre op Guadeloupe in het Caribische gebied.

14:01

Vincent Riou won de laatste editie van de Vendée Globe. Voor die van 2008 liet hij deze nieuwe PRB bouwen, naar een ontwerp van Farr Design. (Foto: Benoit Stichelbaut)
Terwijl de deelnemers aan de 5 Oceans de wonden likken nadat een storm overkwam, bereiden 86 collega’s zich voor op de Franse equivalent van de Ostar, de Route du Rhum die zondag start. 3510 Lange mijlen, van Saint-Malo naar Pointe-à-Pitre op Guadeloupe in het Caribische gebied.


De weersverwachting ziet er voor de deelnemers aan deze Franse wedstrijd heel anders uit dan een week terug. Vier van de zes 5 Ocean-zeilers zochten toen de beschutting van een haven op voor reparaties. Het lagedrukgebied dat voor 70 knoop wind zorgde, heeft zich uit de voeten gemaakt. Op dit moment ontstaat er een hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje dat een heel ander probleem poneert: een zwakke wind.


De Rhum-vloot bestaat traditiegetrouw uit een keur aan Franse solohelden. Iedereen is van de partij. Vendée Globe-veteranen als Roland Jourdain, Jean Le Cam, Vincent Riou en Dominique Wavre (twee laatst genoemde met hagelnieuwe Open 60’s) zullen alles op alles zetten om als eerste aan de overkant van de plas te komen. Opvallende afwezige in deze klasse is Hans Bouscholte, die wel in de lijst met inschrijvers staat vermeld. Na de aanschaf van zijn Open 60 Brunel, was hij vastbesloten deel te nemen aan deze Franse klassieker als onderdeel van zijn voorbereiding op de Vendée Globe van 2008. Maar de race kwam voor hem te vroeg, zijn boot is er nog niet klaar voor.

In 2002 won Desjoyeaux met Géant. (Foto: Benoit Stichelbaut)
Bij de 60 voet lange trimarans zal Michel Desjoyeaux zijn titel verdedigen. In 2002 overbrugde hij in zijn eentje de 3510 mijl in iets meer dan 13 dagen. Van de achttien gestarte ORMA tri’s bereikten toen slechts drie de overkant. Veel sloegen al over de kop eer zij de Golf van Biskaje waren overgestoken.


In Classe 3 strijdt de Belgische Open 40-zeiler Michel Kleinjans het met zijn Roaring Forty tegen Nederlander JanKees Lampe aan boord van La Promesse. Kleinjans is een ervaren zeezeiler die vorig jaar als snelste in zijn eentje rond Ierland zeilde. Lampe echter, heeft nog niet eerder een oceaan overgestoken. Hij verkocht vorig jaar zijn Puffin 50, een uitgesproken toerboot, en kocht er een rappe Open 40 voor terug. Volgens zijn website wil Lampe “opnieuw leren zeilen”, en is hij voornemens de komende jaren een aantal langeafstandsraces te varen. Eerder dit jaar werd hij tweede in de tweekoppige Round Britain.
Lampe is, in tegenstelling tot eerdere berichten, de tweede Nederlander die deelneemt aan de Route du Rhum. In 1978, de eerste editie van de race, werd Herman Brinks met Lady of Sailomat twintigste in een veld van vierentwintig boten, met een tijd van ruim 31 dagen.

In je eentje een ruim 18 meter lange tri in bedwang houden is geen sinecure. (Foto: Benoit Stichelbaut)

Last modified: 4 september 2007
Sluiten