Nieuws

Bart Foundation laat Olaf Oosterman bikkelhard vallen

De Bart Foundation heeft zich teruggetrokken uit het project Leef je droom van Olaf Oosterman. Volgens de stichting is het project – het bouwen van een zeiljacht om daarmee te gaan varen met chronisch zieke jongeren – te risicovol voor de jonge, kleine stichting. Ondanks dat veel watersportbedrijven hebben aangeboden om het project van Olaf te steunen met materialen en geld.

19:23

Op de laatste Hiswa lag Olafs boot ter bezichtiging langs de zeilsteiger. De Bart Foundation heeft zich teruggetrokken uit het project Leef je droom van Olaf Oosterman. Volgens de stichting is het project – het bouwen van een zeiljacht om daarmee te gaan varen met chronisch zieke jongeren – te risicovol voor de jonge, kleine stichting. Ondanks dat veel watersportbedrijven hebben aangeboden om het project van Olaf te steunen met materialen en geld.

Het begon zo mooi in 2006. Olaf Oosterman had een droom om een boot te bouwen waarop hij chronisch zieke jongeren wilde laten meezeilen. Om ze te leren zeilen, maar vooral ook om ze te laten zien dat je je leven niet moet laten leiden door je ziekte. Olaf zelf was daarvan het levende voorbeeld. Hij lijdt al sinds zijn geboorte aan het syndroom van Marfan, een bindweefselafwijking. Ondanks deze ziekte begon hij in 2003 met de bouw van zijn eigen Vd Stadt Madeira om daarmee de wereld rond te zeilen en te genieten van de tijd die hij nog zou hebben. Door de vele operaties in de afgelopen jaren moest hij deze droom bijstellen. In plaats daarvan wilde hij zijn eigen zeilboot ter beschikking stellen aan andere chronisch zieke jongeren om ze te motiveren iets te bereiken in het leven.

Beëindigde samenwerking
In 2006 vond hij in de Bart Foundation een partner die hem wilde helpen zijn ambitie te verwezenlijken. Samen met deze stichting stond Olaf nog op de Hiswa te Water in 2006. Vele sponsors werden gevonden, er werd geld ingezameld om het project te laten slagen. Het leek Olaf voor de wind te gaan. Plotseling echter beëindigde de Bart Foundation de samenwerking met Olaf. Volgens de stichting is er niet genoeg sponsoring binnengehaald voor het project. Ondanks de vele toezeggingen van watersportbedrijven en particulieren, niet alleen op de Hiswa te water, maar ook op de afgelopen Hiswa in Amsterdam.

Olaf: Toezeggingen
Volgens Oosterman is er van de benodigde 300.000 euro bijna 80 procent toegezegd door diverse bedrijven in de sector, maar heeft de Bart Foundation nagelaten deze toezeggingen te concretiseren. De Bart Foundation beweert dat er maar 40 procent van de begroting is ingevuld. Van gedane toezeggingen op de afgelopen Hiswa te Water is haar niets bekend.

Kort geding
Een week geleden spande Oosterman een kort geding aan tegen de stichting om het beëindigen van de samenwerking ongedaan te maken. Helaas voor hem heeft de rechter hem in het ongelijk gesteld. Tijdens de zitting sprak de rechter naar de Bart Foundation toe uit dat zij wel haar verantwoordelijkheid naar Olaf Oosterman diende te nemen. Helaas voor Olaf, was er van die te nemen verantwoordelijkheid niets meer in het vonnis terug te vinden.

“Die boot zal afkomen”
Oosterman zal nu nieuwe wegen moeten zoeken om zijn droom waar te maken: “De Bart Foundation handelt niet in de geest van Bart de Graaff, degene naar wie de stichting is vernoemd. Ze laat me bikkelhard vallen. Maar die boot zal afkomen. Gaat het niet linksom, dan wel rechtsom en anders door het midden. Dat ik het meen, laat ik deze zomer al zien. Dan ga ik met vier of vijf Marfan jongeren de wedstrijd Scheveningen – Cork varen. We zullen die jeugdcup te pakken krijgen en aandacht vragen voor mijn project: het varen met de chronisch zieke jongeren. Met of zonder de Bart Foundation.”

Overigens blijkt uit niets meer dat de Bart Foundation Oosterman ooit gesteund heeft. De stichting heeft alle informatie over bikkel Olaf en zijn project naarstig van de site www.bartfoundation.nl gehaald.

Kijk voor meer informatie over Olafs project op: www.leefjedroom.com 

Last modified: 4 september 2007
Sluiten