Nieuws

Back to the future

Steeds meer vrachtvervoerders zoeken naar alternatieven voor de traditionele brandstoffen. Dit is het nieuwste resultaat.

15:31

Op de foto ziet u een set zeilen met ingebouwde zonnepanelen, die later op een bestaand schip geïnstalleerd kunnen worden. De aluminium zeilen, 30 meter hoog, kunnen volgens de fabrikant tussen twintig en veertig procent brandstofbesparing opleveren. De toegevoegde zonnepanelen zouden nog eens zorg moeten dragen voor vijf procent van de energiebehoefte van het schip.

 

COSCO, een Chinese vrachtvervoerder, is de eerste die een set heeft besteld. Het bedrijf gaat een tanker en een bulkcarrier uitrusten met de zeilen. Die moeten volgens Robert Dane, directeur van het Australische bedrijf dat de zeilen maakt, zichzelf binnen vier jaar kunnen terugverdienen.

 

De zeilen opereren volautomatisch. Een computer is verbonden met de navigatieapparatuur van het schip, terwijl sensoren ervoor zorgen dat de wind onder de juiste hoek binnenvalt.

Het lijkt er op, gezien alle ontwikkelingen in alleen al het afgelopen jaar, dat zeilen een reële rol zal spelen in het vrachtvervoer van de komende jaren. Back to the future!

Last modified: 14 november 2008
Sluiten