Nieuws

Atletiek op de Wadden

Struikelen over een racefiets in de kajuit, alle kastjes volgestouwd met eten en een privékok in de kombuis. Zeilen doet mee met de Schuttevaerrace.

16:06

Tijdens de 28e Schuttevaerrace op 3,4 en 5 juni meten zeilers, hardlopers en fietsers hun krachten. De race start in Stavoren en leidt de deelnemers langs Texel, Vlieland, Terschelling en Harlingen.

 

Wedstrijdverloop

Bij de start in Stavoren dient de complete bemanning de eerste twee kilometer naar de jachten te voet af te leggen. Bij Kornwerderzand gaan de deelnemers de Waddenzee op en wordt er koers gezet naar Texel. De fietser ontscheept op Texel voor een tijdrit van 60 kilometer. Na de tijdrit leidt de race naar Vlieland. Al naar gelang de klasse waarin gezeild wordt, leidt de weg naar Vlieland over de Boontjes of via de Paardenhoek. Op Vlieland zetten de hardlopers voet aan wal om een afstand van 20 kilometer te lopen. Voordat een tweede traject van 12km op Terschelling gelopen kan worden, zijn de fietsers nog aan de beurt voor een ronde van 70km in Harlingen. Ook voor de zeilers betekent dat flink kilometers maken. De boten die op de heenweg naar Vlieland door de Boontjes moeten varen, komen in totaal vier keer door het Pannengat. Na vertrek bij Terschelling kan de koers worden gezet naar de finish in Stavoren, waar de teams de laatste honderd meter wederom te voet af moeten leggen.

 

Vernieuwingen

Afgelopen jaren bleef de animo voor de Schuttevaerrace beperkt. Trage uitslagverwerking en meningsverschillen over de te varen route over het Wad zorgden voor teruglopende inschrijvingen. Om het tij te keren heeft de wedstrijdleiding dit jaar diverse veranderingen doorgevoerd.

 

Zo worden de deelnemende boten onder meer ingedeeld op diepgang. Voorheen waren boten met minder diepgang bij voorbaat in het voordeel. Nu mogen boten met minder diepgang via de Paardenhoek naar Vlieland, de rest neemt de diepere weg via de Boontjes. Het varen van de extra mijlen door de Boontjes wordt uiteraard meegenomen in de berekeningen van de uitslag.

 

Voor het verwerken van die uitslag wordt gebruik gemaakt van een nieuw programma, dat bij de editie van 2009 al zijn sporen heeft verdiend. Daarnaast worden de deelnemende boten voorzien van een track & trace systeem, waardoor ze live te volgen zijn via de website Geosports.nl.

 

Op verzoek

Wedstrijdleider Jan Kooistra van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek geeft aan dat veel vernieuwingen van vorig jaar worden doorgezet. “In 2009 is er nadruk gelegd op de verbetering van de loop- en fietswedstrijden. Betere en grotere bewegwijzering op het parcours bleek goed te werken. De prestaties van de atleten op de wal zijn net zo belangrijk als het zeilonderdeel van de race. Ook de bemanningspoule die we in 2009 hebben opgezet heeft naar tevredenheid gewerkt. Die gebruiken we dit jaar dus weer.”

Op verzoek van de deelnemers krijgen atleten die ouder zijn dan 40 jaar voortaan een compensatie voor hun leeftijd. Ook begint het evenement dit keer wat later. Kooistra: “Vorig jaar moesten de deelnemers al om 7.00 uur ’s ochtends vertrekken. Dat hebben we verlaat naar 9.00, wat ook gunstig uitpakt voor het getij waar de deelnemers mee te maken krijgen verder op de dag.” De organisatie hoopt dit jaar tachtig deelnemers te kunnen verwelkomen.

 

Zeilen doet ook mee met de Schuttevaerrace. Zeilen kunnen we; de vacatures voor een hardloper en een fietser waren snel gevuld. Uiteraard houden we u via Zeilen.nl op de hoogte van de vorderingen. (MvS)

Voor meer informatie en inschrijving voor de Schuttevaerrace: www.schuttevaerrace.nl

Beeld: schuttevaerrace.nl

Last modified: 8 april 2010
Sluiten