Nieuws

Astma en een gebroken rib

Er zijn nog twee zeilers onderweg in de Vendée Globe. Gisteren kwam de Amerikaan Rich Wilson aan.

17:03

Wilson, de tweede Amerikaan ooit die finisht in de Vendée, heeft 121 dagen nodig gehad om de 28.590 mijl van zijn reis te volbrengen. De 58-jarige zeiler was een van de weinige amateurs in veld vol professionals en zeilde met een oudere boot. De Great American III werd in 1999 gebouwd door Bernard Nivelt voor Thierry Dubois. Die zeilde er in 2000-2001 de Vendée Globe mee en in 2002 de Around Alone.

 

Wilson kende, net als zo’n beetje alle deelnemers, de nodige problemen onderweg. Tijdens een storm vlak na de start werd hij een aantal keer door de kajuit heen en weer gesmeten, waarbij hij een rib brak. Die hinderde de eerste weken van zijn expeditie behoorlijk. Toch dacht hij nooit aan stoppen, naar eigen zeggen ook omdat hij al sinds zijn eerste jaar aan astma lijdt.

 

"Na het breken van mijn rib was er nooit sprake van stoppen. Ik heb zware astma en in de eerste twintig jaar van mijn leven waren er geen medicijnen. Op een rare manier was dat goed, want als je gaat sporten kun je niet stoppen. Het is moeilijk om adem te halen, maar je kunt niet stoppen. Daar komt wel enig doorzettingsvermogen en vasthoudendheid vandaan."

 

Op dit moment zijn alleen Raphael Dinelli, de lokale held uit Les Sables d’Olonne en Norbert Sedlacek, de Oostenrijke ex-trambestuurder, nog onder weg. Dinelli heeft nog 370 mijl te gaan en heeft een gemiddelde snelheid van 9,2 knopen. Sedlacek gaat de rij sluiten, met een snelheid van 10,4 knopen moet hij nog 771 mijl varen.

Last modified: 11 maart 2009
Sluiten