Nieuws

Around Alone update

Op drie na hebben alle deelnemers aan de vierde etappe van Around Alone de haven van Salvador de Bahia in Brazilië bereikt. Graham Dalton trok zich terug, Derek Hatfield werkt in Chili aan een nieuwe mast en Alan Paris maakt onder noodtuig maar langzaam vordering.

12:53

Op drie na hebben alle deelnemers aan de vierde etappe van Around Alone de haven van Salvador de Bahia in Brazilië bereikt. Graham Dalton trok zich terug, Derek Hatfield werkt in Chili aan een nieuwe mast en Alan Paris maakt onder noodtuig maar langzaam vordering.


Alan Paris doet z’n best maar het zit ‘m niet mee. De wind is zijn kreupele BTC Velocity niet erg genadig. Terwijl anderen al dagen geleden gefinisht zijn, heeft hij nog ruim 500 mijl te gaan. Maar tijd om zielig te doen heeft hij niet. ‘Donder, bliksem en 35 knopen wind in squalls vergen het uiterste van mijn noodtuig’, schrijft hij van boord. ‘Er verscheen gistermorgen plots uit de mist en regen een vrachtschip, minder dan een kwart mijl van me vandaan. Die zag me echt niet. In de volgende bui zag ik een tweede vrachtschip recht op me afkomen, zo’n twee mijl van me vandaan. Toen verdwenen we beide in de regen en hebben elkaar niet meer gezien. Het waren de eerste schepen die ik zag sinds mijn vertrek in Nieuw Zeeland en het ging in beide gevallen maar net goed.’


Graham Dalton trok zich vorige week terug uit de Around Alone. Hij acht het onmogelijk zijn 60-voeter Hexagon voorzien van een nieuwe mast op tijd in Salvador de Bahia te krijgen voor de start van de laatste etappe naar New Port. De mast moet namelijk eerst op maat worden gemaakt, vervolgens moet het gevaarte naar Puerto Madryn worden verscheept, daar getuigd en voorzien van nieuwe zeilen, waarna de resterende 2000 mijl naar Bahia nog moet worden afgelegd. Hoezeer het hem ook spijt, Dalton zit het niet zitten.


Een andere ontmastte deelnemer zet alles in het werk om wel op tijd aan de start van de laatste etappe te verschijnen. Derek Hatfield, die twee weken geleden met zijn Spirit of Canada bij Kaap Hoorn over de kop sloeg en daarbij (gelukkig) zijn mast verloor (zie: http://www.zeilen.com/publish/article_685.shtml), krijgt hulp van Emma Richards’ Team Pindar. Na eerder Bianchetti uit de brand geholpen te hebben, zet sponsor Andrew Pindar zich nu in om de sympathieke Canadees weer op weg te helpen. Een mast voor zijn 40-voeter is eenvoudiger te vervangen dan voor Daltons 60-voeter. Een klein leger van tuigers, zeilmakers en elektronica-experts komt vandaag aan in het zuid Chileense Ushuaia. De 48-uurs penalty die Hatfield krijgt voor het aandoen van een haven neemt hij alvast voor lief. En ook de 24 uur straf voor het niet vóór 13 april aan de start verschijnen in Bahia zal hem een zorg zijn. New Port is zijn doel.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten