Nieuws

Allebei door de Doldrums

Terwijl de Volvo Ocean Racers op weg zijn naar de Doldrums op de Indische Oceaan, hebben de Vendée Globers hetzelfde windstiltegebied op de Atlantische Oceaan al bereikt.

11:42

De eerste deelnemers aan de Ocean Race zijn door de scoring gate op 58°E. Torben Grael was de eerste met Ericsson 4 en mag vier punten bijschrijven. Ericsson 3 heeft de gate inmiddels ook gepasseerd, terwijl Green Dragon de beste papieren heeft om de derde plek op te eisen.

 

De weg omhoog

Puma heeft het vizier al op de aankomst gericht. Zij kozen voor een, in vergelijking met de anderen, extreem noordelijke route en liggen hemelsbreed het dichtst bij Cochin. Zij offeren daar punten bij de scoring gate voor op. Ze liggen weliswaar het meest noordelijk, maar niet oostelijk genoeg om een rol van betekenis te kunnen spelen bij de scoring gate.

 

Van hier begint de race omhoog. De boten zullen hun weg omhoog zoeken, tot ze bij de evenaar in de Doldrums terecht komen. Die liggen in deze tijd van het jaar in het oosten en de schepen moeten er dan ook voor zorgen niet té ver die kan top te komen.

 

Vendée Globe

De deelnemers aan de Vendée Globe zijn intussen ver verspreid. Tussen de nummer één, Loïck Peyron, en de laatste nog meestrijdende deelnemer, Jean-Baptiste Dejeanty, liggen liefst 1913 mijl.

 

De kopgroep heeft de Doldrums op de Atlantische Oceaan bereikt. Hoewel het totale veld ver uiteen geslagen is, liggen de leiders relatief dichtbij elkaar. De eerste vier zijn maar 30 mijl van elkaar verwijderd, terwijl er tussen nummer één en nummer tien maar honderd mijl verschil is.

 

Na de Doldrums zullen de boten hun weg zoeken naar Kaap Hoorn, om via Kaap Leeuwin in oostelijke richting verder te gaan. Vooralsnog lijkt Peyron zijn favorietenrol waar te maken, maar met nog ruim 21.000 mijl te varen is natuurlijk alles nog mogelijk.

Last modified: 20 november 2008
Sluiten