Nieuws

Alle pech van de wereld

De enige deelnemer die nog niet is gefinisht in de eerste etappe van de Velux 5 Oceans, wordt achtervolgd door ongeluk. De motorruimte in zijn boot liep onder, de putting van zijn fok gaf de geest en zijn biscuitjes raakten doorweekt.

15:27

De Belg Christophe Bullens is als enige nog onderweg in de eerste etappe van de Velux 5 Oceans. De andere vier deelnemers van de race zijn al aangekomen in Kaapstad. Bullens wordt al sinds het begin van de race achtervolgd door materiaalpech.

 

Waterslot

In de nacht van woensdag op donderdag ging de generator aan boord van Bullens’ Five Oceans of Smiles kapot. Het waterslot voor het koelwater had het begeven, waardoor het bijna een uur lang rechtstreeks de boot inliep. Het water stond de Belg tot aan zijn knieën.

“Ik werd wakker met hoofdpijn en moest snel wat frisse lucht hebben”, schreef Bullens vanaf zijn boot. “De boot stond blauw en ik rook diesel. In de motorruimte stond ik tot aan mijn knieën in het water. Een paar afvalzakken dreven rond en waren gescheurd; de inhoud lag overal. Ik denk dat er tussen de één en twee ton aan water binnen was gekomen. Het duurde uren om de boot weer leeg en schoon te krijgen.”

 

Biscuit

Bullens kreeg nauwelijks rust. Later die nacht de putting van de werkfok. Gelukkig bleef het zeil gespaard en kon Bullens de reparatie zonder problemen uitvoeren. Als klap op de vuurpijl bleek zijn voorraadkast overstroomd. “Het gevriesdroogde voedsel is waterdicht verpakt, dus ik heb nog wel te eten. Ik had lang houdbaar brood en biscuit voor tussendoor meegenomen, maar dat is allemaal doorweekt. Gelukkig heb ik nog minder dan twee weken te gaan op zee.”

 

Pech

Al voor de race begon de ellende. Op weg naar La Rochelle verloor Bullens’ eerste Five Oceans of Smiles haar mast. Hij kocht in recordtijd een andere boot, maar startte desondanks een week later dan de andere deelnemers. De boot die hij had gekocht had jaren stil gelegen en de apparatuur liet het stuk voor stuk afweten.

Vervolgens bleef er een visnet aan zijn roer hangen, sloeg de boot plat, scheurde zijn grootzeil, braken meerdere zeillatten en moest hij noodgedwongen aanleggen op de Canarische Eilanden om dat alles te repareren. Als klap op de vuurpijl kreeg Bullens koorts en moest hij wederom vastmaken op de Azoren. 

Op het moment van schrijven heeft de onfortuinlijke zeiler nog 2000 zeemijlen te gaan tot Kaapstad.

Foto’s: Christophe Bullens/w-w-i.com

(MvS)

Last modified: 26 november 2010
Sluiten