Nieuws

Alle jachten op de Waddenzee gearriveerd

Alle boten van de Ronde om Noord-Holland zijn nu de sluis bij Kornwerderzand gepasseerd en zeilen op de Waddenzee. Het weer is mooi, zo af en toe een zonnetje en dan weer afgewisseld met een zwarte wolk. De wind is iets afgenomen, maar pal west. Dus kruisen.

21:26

“Het is heel relaxed hier aan boord”, zegt Meindert Zeeders van de Matchless. Wij liggen nu aan de buitenkant van de sluis bij Kornwerderzand en hebben even de tijd genomen om te eten. Eigenlijk moeten we meteen door om het tij zo gunstig mogelijk te pakken en elke seconde te benutten, maar we hebben de genua verloren op het IJsselmeer en moeten even bijkomen. We pikten een aantal korte, hevige IJsselmeergolven waar de neus van de boot diep in dook. De kevlar genua kon de druk van het water niet aan en scheurde finaal in tweeën. Dat heeft ons veel tijd gekost. We hebben nu nog een genua 1, 3 en 4, maar geen kevlar meer. Door dit geintje liggen we nu toch helemaal achteraan, dus we konden net zo goed even goed voor onszelf zorgen en een lekkere maaltijd nuttigen. Zo meteen gaan we weer verder. Lekker een stukje kruisen op het Wad. Dat is aangenamer dan de twee saaie rakken op het IJsselmeer. We konden ze met één slag varen. We hoorden overigens net dat de Phoenix goed vast zat op een zandbank in de Boontjes en door een reddingboot en een berger eraf gesleept moest worden. Dat is zuur voor ze.”

 

Ook de Spero Invidiam is aan het kruisen op het Wad. “Het is hier prachtig”, aldus Heleen Heijnis. Het ziet er heel vriendelijk uit op het Wad. We zijn een half uur geleden de sluis uitgekomen en het is echt kruisen. Gelukkig wel met een lange en een korte slag, tenminste als je het eerlijk wilt doen en dat willen we. We moeten tussen de boeien blijven. Er staat nog ongeveer 20 knopen wind, dus we gaan lekker. Net voor de sluis van Kornwerderzand hebben we de warme maaltijd gegeten. We moesten twee schuttingen wachten voordat we er doorheen konden. Het is een prachtig gezicht om al die boten de sluis te zien uitstuiven en meteen de zeilen te hijsen om weer door te varen. Wat een spirit.”

 

“Het loopt nu prima”, zegt Wouter Haring van de Leef je Droom. “We hadden na de sluis wat ruzie met de fok, die wilde niet genoeg omhoog. Na een tijdje lukte het. We liggen denk ik vrij vooraan in het veld. We kunnen heel hoog varen en maken lange, gunstige slagen. Aan de andere kant hebben we vrij veel tijd verloren in Enkhuizen, omdat het grootzeil moesten plakken, maar dat gaat niet van onze tijd af. We hebben dat voor de startlijn gedaan. Dus ik denk dat we wat tijd betreft wel gunstig liggen ten opzichte van het veld. We zijn de Matchless gepasseerd voor Kornwerderzand en hebben ze niet meer gezien. We hebben in de sluis snel even kunnen eten. Vanochtend hadden we de maaltijd al klaargemaakt, dus die konden we zo opwarmen. Daarmee hebben we geen tijd verloren.”

 

Over een paar uur meer nieuws over de Ronde om Noord-Holland.

Last modified: 14 juni 2008
Sluiten