Nieuws

Alinghi wint 32ste America’s Cup met 5-2

In een zinderende finale bewees Alinghi vanmiddag de snelste te zijn. De Zwitsers kwamen in de zevende race slechts één seconde eerder over de finishlijn, maar versloegen daarmee de Nieuw-Zeelanders in de finale om de America's Cup met 5-2. "Ik houd van dit team", zei Alinghi-teambaas Ernesto Bertarelli enkele momenten na de finish.

18:16

De 'dial down' waarmee Alinghi Team New Zealand dwong een fout te maken. (Foto: ACM 2007)
In een zinderende finale bewees Alinghi vanmiddag de snelste te zijn. De Zwitsers kwamen in de zevende race slechts één seconde eerder over de finishlijn, maar versloegen daarmee de Nieuw-Zeelanders in de finale om de America’s Cup met 5-2. “Ik houd van dit team”, zei Alinghi-teambaas Ernesto Bertarelli enkele momenten na de finish.


Dat de twee teams, anders dan vier jaar geleden, aan elkaar gewaagd zijn, werd ook in de race van vandaag weer duidelijk. In het eerste kruisrak in ongeveer veertien tot zeventien knopen wind leidde de Nieuw-Zeelanders de Zwitsers naar de bovenboei. Alinghi-tacticus Brad Butterworth manoeuvreerde zich echter handig tussen zijn tegenstander en de boei in. Toen de boten over stuurboord op de bovenboei afdenderden, dwong hij de Kiwi’s om ruimte te geven met twee handige loefduels.


Voordewind wisten de Kiwi’s hun NZL-92 naast en zelfs langs de SUI-100 te zeilen. Met enkele seconden voorsprong rondden zij de rechter benedenboei. Alinghi koos de linker van de twee.


In het laatste aandewindse rak dat volgde, deed Butterworth weer goede zaken. In het spannende overstagduel vochten de Zwitsers zich meter voor meter naar voren. Vlakbij de boventon kwam het zelfs tot een zogeheten ‘dial down’. Alinghi-stuurman Ed Baird kwam over bakboord af op concurrent Dean Barker, die over stuurboord zeilde. Barker viel af om Baird te ontwijken, maar deze viel mee, zijn boeg midscheeps naar de NZL-92 wijzend. Barker bleef vallen, maar dat vond Butterworth niet voldoende. De Zwitsres protesteerden succesvol en de jury bepaalde direct dat Nieuw-Zeeland een strafrondje moest draaien.


Vanaf dat moment leek niets een zege voor Alinghi in de weg te staan. Ze rondden als eerste de laatste boventon en stoven op de finishlijn af. Maar in het laatste deel van het rak gebeurde iets ongelofelijks. De wind draaide zo’n honderd graden; de finishlijn lag nu ineens in de wind. Nieuw-Zeeland anticipeerde het vlotst en zeilde onder genua naar de lijn toe. Alinghi had moeite om snel te schakelen van voor de wind naar aan de wind en kreeg de spinnaker moeilijk naar beneden. De Kiwi’s namen de leiding in de wedstrijd over, maar moesten nog een strafrondje draaien. Dat deden ze vlak voor de lijn. Ondertussen zeilde Alinghi weer op volle snelheid. De Zwitsers finishten uiteindelijk slechts één seconde voor de Nieuw-Zeelanders.


Na de race brak er feest uit aan boord van de SUI-100. De Zwitsers hebben de America’s Cup met succes verdedigd. De Nieuw-Zeelanders gaan met lege handen naar huis. Over een jaar of vier kunnen ze het weer proberen.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten