Nieuws

Afwezigen Olympisch ONK

De jaarlijkse Delta Lloyd Open Nederlandse Kampioenschappen zeilen in Olympische klassen gaan vrijdag van start in Medemblik. Op het evenement worden 230 boten verwacht.

11:21

De Delta Lloyd ONK staat vast op het programma van de Delta Lloyd Kernploeg. Door het zware World Cup seizoen is echter niet ieder team in staat om present te zijn in Medemblik.

De Paralympische klassen, die normaal gesproken ook op de Delta Lloyd ONK aanwezig zijn, zullen dit jaar niet starten vanwege het naderende WK. Het Matchraceteam van Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf moeten de ONK aan zich voorbij laten gaan om het prestigieuze WK Matchracen in Rhode Island te varen.

470-klasse
In de 470-klasse zullen Lisa Westerhof & Lobke Berkhout en Steven Le Ferve & Steven Krol de strijd aangaan met de rest van het veld. Marieke Jongens & Margriet Fokkema en Sven & Kalle Coster moeten de ONK aan zich voorbij laten gaan vanwege blessures.

RS:X
Dorian van Rijsselberge surft mee om de Nederlandse titel in de RS:X klasse en zal onder andere de strijd aan moeten gaan met zijn eigen broer, Adriaan. Van Rijsselberge is erop gebrand om na zijn teleurstellende zevende plek tijdens het WK RS:X in Kerteminde, Denemarken een mooi resultaat op Nederlands water neer te zetten. In de RS:X-klasse zullen ook Marcelien de Koning en Lilian & Esther de Geus aan de start verschijnen.

Laser Standard
In de Laser Standard-klasse zijn alle nationale toppers aanwezig en zal de strijd hoogstwaarschijnlijk gaan tussen Gijs Pelt, Marc de Haas, Rutger van Schaardenburg, Roelof Bouwmeester of talentploeglid Eduard van Vianen. Bouwmeester eindigde bij het WK in Zuid-Engeland begin september als beste Nederlander (20ste plek).

Laser Radial
Ook Marit Bouwmeester komt haar kunsten vertonen in de Laser Radial-klasse. Bouwmeester pakte onlangs zilver op het WK en ze won Sail for Gold in het Engelse Weymouth. Daarmee sleepte de jonge Friesin de ISAF Sailing World Cup-titel in de Laser Radial-klasse binnen.

Naast alle Olympische klassen zullen ook dit jaar de J22 en Dart 18-klasse hun NK tijdens dit evenement zeilen, na een succesvolle proef met de Formule 18 in 2009.

Een leuke toevoeging is dat dit jaar ook meerdere coaches aan de wedstrijden deel zullen nemen. Matthieu Koops (coach RS:X-dames) stapt op de surfplank, Jaap Zielhuis (coach Laser Standaard) zal proberen het Pieter Jan Postma moeilijk te maken in de Finn-klasse, en talentploegcoaches Rodie van Mackelenberg en Mikael Lundh zullen in respectievelijk de Laser Radial en Laser Standard-klasse deelnemen. Bestuursverantwoordelijke Topsport van het Watersportverbond, Albert Ekels komt uit in de Star-klasse.

Kijk voor meer informatie en resultaten op www.opendutchsailing.org

Tekst: Simon Keijzer/Marinus van Sijdenborgh

Foto’s: Thom Touw/Richard Langdon/Ocean Images

Last modified: 17 september 2010
Sluiten