Nieuws

Aftellen voor de Vendee Globe

Afgelopen zaterdag ging in het Franse Les Sables d'Olonne het zeildorp van de Vendee Globe Challenge open. Daarmee is het aftellen tot de start, op 7 november, goed begonnen. Er doen 21 solozeilers mee aan deze vijfde editie van de non-stop solorace rond de wereld.

09:03

Afgelopen zaterdag ging in het Franse Les Sables d’Olonne het zeildorp van de Vendee Globe Challenge open. Daarmee is het aftellen tot de start, op 7 november, goed begonnen. Er doen 21 solozeilers mee aan deze vijfde editie van de non-stop solorace rond de wereld.


De raceorganisatie heeft een zeiler van deelname uitgesloten. Fransman Patrick Favre kreeg een startverbod opgelegd, omdat hij volgens de organisatie onvoldoende voorbereid is en niet aan de veiligheidseisen voldoet. Favre zou de oude boot van Jean Luc van den Heede zeilen. Hij kampte echter met een chronisch gebrek aan geld en slaagde er daardoor niet in de boot op tijd raceklaar te maken.


De Vendee Globe Challenge trekt opnieuw zeilers van naam en faam, zoals Marc Thiercelin, Herve Laurent, Dominique Wavre, Pete Goss, Patrice Carpentier en Raphael Dinelli.
Menige oceaanrace wordt betiteld als ‘de zwaarste’, maar de Vendee Globe komt deze kwalificatie het meest toe, juist door de aspecten ‘solo’ en ‘non-stop’. Heroiek en menselijk drama gaan hand in hand. In de voorgaande afleveringen hebben zich bloedstollende situaties voorgedaan. Tony Bullimore die dagen in zijn omgeslagen boot overleefde. Of de heldendaad van Pete Goss die collega Raphael Dinelli redde van een wisse dood.
Daarbij komt dat de Vendee Globe fascinerende racemonsters heeft voortgebracht: de platte, brede 60-voeters. 


Het plan voor de race ontstond in 1987. De Franse solozeiler Philippe Jeantot had voor de tweede maal de prestigieuze BOC Challenge gewonnen, de tot dan toe enige solorace rond de wereld. Die BOC ging echter in etappes. Het iedere etappe opnieuw opbouwen van een relatie met zijn boot, viel Jeantot zwaar. Het leek hem mooier om zonder stoppen de wereld te omzeilen. Dát was de ultieme uitdaging voor iedere solozeiler. Samen met een paar bevriende BOC-zeilers werkte hij een plan uit om in de herfst van 1989 een solorace zonder tussenstops of hulp van buitenaf te starten. De drie grote kapen (Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en vervolgens Kaap Hoorn) moesten aan bakboord worden gelaten. Start- en finishplaats werd de Atlantische kustplaats Les Sables d’Olonne in het departement Vendée, dat tevens als grootste geldschieter zijn naam aan de race verbond. Aan die eerste race in 1989/90 deden BOC-cracks mee als Jean Luc van den Heede en Titouan Lamazou. Ook Jeantot zelf was van de partij. Zeillegende Eric Tabarly schoot in totaal dertien deelnemers weg. Lamazou won in de toen verbijsterende tijd van 109 dagen, 8 uur en 49 minuten.
Tien jaar later ging het aanmerkelijk sneller. In 2000 won Michel Desjoyeaux de vierde Vendee Globe in 93 dagen, 3 uur en 57 minuten.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten