Nieuws

AC: Miljardengevecht om de macht

In de zeilsport bestaan wereldwijd, behalve in Frankrijk, maar drie soorten zeilwedstrijden die er echt toe doen, de Volvo Ocean Race, de Olympische spelen en de America’s Cup.

08:58

De Volvo Ocean Race is avontuurlijk en heroïsch, het zeilen op de Olympische Spelen is het meest atletisch en puur en de America’s Cup is vooral een technologieslag voor de rijken der aarde. Big boys and their toys!

Deze big boys die vechten om de oudste sporttrofee ter wereld, doen de zeilsport een enorm plezier. Over de prachtige maar complexe zeilsport zelf schrijven is namelijk niet zo eenvoudig. Maar nu kunnen we eindelijk verhalen over iets waar iedereen interesse voor heeft. Een ouderwetse uit de hand gelopen machtstrijd. Een diepgewortelde rivaliteit tussen twee kemphanen met plenty money. Dat is de America’s Cup ten voeten uit. Net als meer dan honderd jaar geleden, toen de Engelse Sir Thomas Lipton het tegen opnam tegen de steenrijke Vanderbilts uit Amerika.

Tegenwoordig praten we over Ernesto Bertarelli en Larry Ellison. De eerste is Zwitser en eigenaar van een farmaceutisch bedrijf van onschatbare waarde. En de tweede is eigenaar van het grootste softwarehuis ter wereld en wordt vaak de rijkste  man ter wereld genoemd.  Bertarelli vertegenwoordigt de Zwitserse Société Nautique de Geneve en Ellison komt uit voor good old American Golden Gate Yacht Club.

Hun ‘toys’  zijn zo niet nog extravaganter. De USA, zoals Ellison zijn trimaran noemt, is 90 voet lang en 90 voet breed met een vleugelzeil van 68 meter hoogte! Zeg maar, net zo hoog als de Westertoren in hartje Jordaan.

Bertarelli zijn Alinghi 5 is zo niet nog extremer maar dan vooral vanwege de verfijndheid van het ontwerp. Deze superlichte en extreme catamaran ziet er uit als iets dat zijn tijd lichtjaren  vooruit is. 

De Zwitsers die opereren onder de naam Alinghi zijn de huidige houders van de America’s Cup. Ze verdedigden in 2007 met succes hun titel in Valencia tijdens de 32ste editie. Dat evenement staat nog steeds bekend als de best georganiseerde zeilsportwedstrijd tot op heden, met vele deelnemers, net zo veel tevreden sponsors en miljarden kijkers wereldwijd.

Alinghi was direct na hun tweede overwinning voornemens  de regels rondom de Cup ernstig te moderniseren. Iets waar overigens alle spelers van overtuigd zijn dat dat moet gebeuren. Zo ook Ellison, maar die is van mening dat Bertarelli de regels manipuleert in zijn voordeel. U leest het goed, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een ‘dog fight’ en sinds 2007 gaan beide zeilsyndicaten inderdaad vechtend over straat. 

Zo gaat dat in de America’s Cup, de winnaar wordt eigenaar van de oudste sporttrofee en mag die vervolgens op eigen thuiswater verdedigen en de winnaar bepaalt zelf de regels en het moment daarvoor. Die regels staan allemaal in ‘The deed of gift’ een eeuwenoud document uit 1851 waarin de spelregels allemaal zijn vastgelegd.

De rechter heeft onlangs besloten dat de twee schatrijke kemphanen hun strijd op het water moeten uitvechten in een zogenaamde D.O.G. match (Deed of Gift Match). Het eerste team dat twee wedstrijden wint is houder van de America’s Cup en wordt de nieuwe Bernie Ecclestone van de zeilsport met nog meer macht en rijkdom als gevolg.

Kijk live op www.bmworacleracing.com of  op www.allinghi.com of op  www.americascup.com

Simon Keijzer

Last modified: 10 februari 2010
Sluiten