Nieuws

Abby Sunderland in zware problemen

Abby is in leven. Dat staat vast. Haar expeditie is voorbij, want de boot drijft zonder mast in de Indische Oceaan. Abby maakt het relatief goed.

10:40

Het plan van de zestienjarige Abby Sunderland om nonstop solo de wereld rond te zeilen was al eerder mislukt. Wegens schade aan de boot was Abby genoodzaakt een tussenstop te maken in Kaapstad. De wereldomzeiling was dus niet meer nonstop, maar ze zeilde nog wel solo.

Op een positie even ver van Afrika als van Australie, recht onder de punt van India activeerde Abby woensdag twee EPIRBs. Ze was met haar boot Wild Eyes in zeer zwaar weer terecht gekomen. De windkracht liep op tot 60 knopen (11 beaufort). Waarschijnlijk is niet de wind de oorzaak van haar problemen geweest, hoge golven richten meestal meer schade aan. Abby berichtte over golven van rond de zeven meter. Dat is niet uitzonderlijk hoog, tenzij de golven erg stijl zijn.  

Inmiddels is er via de marifoon contact gemaakt met de 16-jarige Amerikaanse. Een vliegtuig heeft Abby gevonden in de buurt van de positie die de EPRIBs aangaven en er is een visserschip onderweg om haar op te pikken. De kans is groot dat Abby haar boot moet achterlaten.

Last modified: 11 juni 2010
Sluiten