Nieuws

Passantentarieven omhoog door hogere toeristenbelasting

Meer dan vijftig Nederlandse gemeenten zijn van plan om in 2012 de toeristenbelasting te verhogen, wat leidt tot hogere passantentarieven in jachthavens. Dit blijkt uit een inventarisatie van Gastvrij Nederland, brancheorganisatie voor de recreatiesector.

14:13

7 oktober 2011

In oktober en november stellen de gemeenten de begroting definitief vast. Gastvrij Nederland wil een einde van het gebruik van de toeristenbelasting als oneerlijke, concurrentieverstorende en willekeurige belasting.

Toeristenbelasting maakt samen met de OZB, precariobelasting, reclamebelasting en rioolheffing deel uit van de lokale lasten. Gastvrij Nederland stelt dat toeristen een steeds groter gedeelte van hun vakantiegeld kwijt zijn aan belastingen, terwijl zij daar vaak niets voor terug zien. Ondernemers hebben te maken met een ongelijk speelveld, waardoor er oneerlijke concurrentie ontstaat. Onderling, maar ook met het buitenland. Bijkomende irritatie is dat ondernemers en toeristen veelal geen invloed hebben op de besteding van de afgedragen gelden.

Een overzicht van de verschillen tussen Nederlandse gemeenten biedt een ratjetoe aan inkomsten die varieert van € 0 tot € 6 per overnachting per persoon. In meer dan 80% van de gemeenten worden toeristen aangeslagen zonder dat hier een herkenbare prestatie tegenover staat, meent Gastvrij Nederland.

Ongebreidelde stijgingen jaagt de toerist op termijn de grens over. De Rijksoverheid moet daarom ingrijpen, vindt de organisatie. Er moet een rem komen op de stijgingen, hoge tarieven dienen te worden bijgesteld en ondernemers uit de gastvrijheidsector moeten een rol krijgen bij de besteding van de opbrengsten van deze belasting.

Klik hier voor het overzicht van gemeentes die voornemens zijn de toeristenbelasting 2012 te verhogen.

(Bron: Gastvrij Nederland, Foto: ANP)

Last modified: 7 oktober 2011
Sluiten