Nieuws

Oranje zeilers op medaillejacht tijdens WK

De datum voor een eventuele huldiging is al gepland. Het is duidelijk dat van de Nederlandse zeilers medailles worden verwacht tijdens het vierjaarlijkse ISAF wereldkampioenschap voor olympische klassen dat zaterdag in Perth van start gaat.

12:59

Dinsdag 29 november 2011.

De Nederlandse ploeg is met maar liefst 32 zeilers, 12 coaches en 6 begeleiders van de partij in Australië. Aan het wereldkampioenschap doen 1100 zeilers uit 78 landen mee. Oranjezeilers strijden in zeven van de tien olympische klassen mee om de titels. Perth is een belangrijke graadmeter voor de Olympische Spelen in 2012. De Nederlandse zeilers waren afgelopen seizoen al uiterst succesvol waren. Dat wekt hoge verwachtingen. Het Watersportverbond heeft vertrouwen in de zeilers en heeft zelfs al een huldiging voorbereid in Amsterdam.

De weersomstandigheden in Perth, voor de kust van Fremantle, zouden sommige Nederlanders in de kaart kunnen spelen. Meestal steekt in de middag een harde thermische wind op. Deze wind staat bij de lokale bevolking bekend als de ‘Fremantle Doctor’.

Tijdens dit vierjaarlijkse evenement wordt de eerste 75% van de landen aangewezen die deel mogen nemen aan de Olympische Spelen.

Een plaats bij de eerste vier landen en tevens top zeven van het klassement op dit ISAF WK is goed voor een volle Olympische nominatie van NOC*NSF. Een plaats bij de eerste acht landen en de top 15 van het klassement is goed voor een halve nominatie.

Voor een aantal zeilers bestaat ook de mogelijkheid om op dit ISAF WK de nationale selectie, met het oog op de Olympische Spelen, te beëindigen.

Laser zeiler Rutger van Schaardenburg is in het bezit van een volledige nominatie. Indien hij als beste Nederlander eindigt en tevens een plaats bij de top acht landen op dit WK realiseert is hij zeker van olympische deelname (onder voorbehoud van vormbehoud). Indien Van Schaardenburg dat niet realiseert zal de nationale selectie naar aanleiding van resultaten het voorjaar van 2012 worden besloten.

Roelof Bouwmeester is ook in het bezit van een olympische nominatie, maar heeft zich niet weten te plaatsen voor het olympische testevenement in 2011. De broer van Marit Bouwmeester kan de nationale selectie nog winnen maar of het zover komt is afhankelijk van het resultaat van zijn teamgenoot op dit WK.

Laser Radial zeilster Marit Bouwmeester heeft een Olympische nominatie op zak. Ook heeft ze de nationale selectie in haar voordeel beslecht. In Perth is het zaak het land te kwalificeren.

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe pakte in 2009 al eens brons op het WK RS:X in Weymouth. Een jaar later bleef hij op een zevende plaats steken in Keterminde, Denemarken. De Texelaar is in het bezit van een volledige nominatie. Met een overwinning op het Olympische testevenement en een derde plaats tijdens Sail for Gold (wereldbekerwedstrijd) heeft hij ook de nationale selectie gewonnen.

De 470-zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout verdedigen hun wereldtitel in Perth. Dit zeer ervaren en succesvolle duo won de Delta Lloyd Regatta 2011 en werd derde op het Olympische testevenement. Ze zijn in het bezit van een olympische nominatie en met een resultaat bij de top acht landen op dit ISAF WK winnen ze ook de nationale selectie. Opmerkelijk is dat Berkhout kans maakt op haar zesde wereldtitel in de veeleisende en spectaculaire 470-klasse.

Bij de mannen neemt ‘Team Steven’ het op tegen Team Coster, dat als merkenteam te boek staat. De Stevens zijn nog niet in het bezit van een Olympische nominatie. De Costers hebben een halve nominatie op zak, die ze te danken hebben aan hun vijfde plaats tijdens de Delta Lloyd Regatta in 2011.

Beide teams zijn niet in staat de nationale selectie af te ronden in Perth, maar alle vier zeilers zullen erop gebrand zijn een belangrijke stap te zetten in die richting.

Finnzeiler Pieter Jan Postma is sinds kort weer opgenomen in de Delta Lloyd Kernploeg. Zijn olympische nominatie scoorde hij in het Franse Hyeres in april 2011. Maar nog indrukwekkender was zijn derde plaats tijdens het olympische testevenement. Indien Postma op dit WK een resultaat bij de top acht landen realiseert dan is de nationale selectie in de Finn ook in zijn voordeel afgerond.

Bij het matchracen zullen alle ogen gericht zijn op het nieuwe merkenteam bestaande uit de ex-kernploegzeilers Renee Groeneveld en Annemieke Bes en surfster Marcelien Bos- De Koning. Zij zullen het ondermeer opnemen tegen de matchraceploeg van kernploegcoach Mikael Lundh.

De nationale selectie en olympische nominatie in deze klasse zijn nog volledig open en tijdens dit WK zullen beide rivaliserende teams elkaar voor het eerst tegenkomen.

Tekst: Eric van Staten

Foto’s: Eric van Staten

Last modified: 29 november 2011
Sluiten