Nieuws

Mini Transat zeiler Ysbrand Endt vlak voor de finish bewusteloos door giek

Van de Nederlandse deelnemers aan de Mini Transat beleefde Ysbrand Endt wellicht de meest bizarre finish. Zo’n 55 mijl voor de eindstreep van de eerste etappe van La Rochelle naar Madeira werd de solo zeezeiler geraakt door de giek. Door de klap tegen zijn hoofd raakte hij bewusteloos en lag enkele seconden gestrekt in zijn kuip.

16:28

6 oktober 2011

“Ik was een zeil aan het wisselen. Ik kwam bij en het bloed spoot uit mijn neus. Wond op mijn hoofd. Het waren al snel enorme rode plekken. In de spinnaker, maar ook op het dek, bloed vermengd met zout water. Kledderboel. Ik heb eerst de boot op koers gelegd, de VHF (radio) gepakt en het gemeld bij het begeleidingsschip. Dokter aan de lijn gehad. Die gaf aan dat ik me geen zorgen moest maken.”

“Ik heb de boel schoongemaakt met het beetje water dat ik nog over had. Ik was een beetje duizelig. Al met al duurde het wel even voordat ik weer op snelheid lag. Het waaide windkracht 4 a 5. Ruwe zee. Je bent toch voorzichtiger en nog geschrokken. Ik heb er een gaasje op gedaan pet erover en die met duct tape aan mijn hoofd vastgeplakt.”
Ysbrand kwam uiteindelijk als tiende over de finishlijn.

‘’Het voelde echt alsof ik de afgelopen 10 dagen in een wasmachine gezeten heb. Het was nooit rustig. De cycloon bij Ierland zorgde voor grote golven van het noordwesten en wij hadden wind uit het zuidoosten. Wind tegen stroom. Dat was heel wild. En die boot klapt er gewoon vol gas doorheen. Alles klapt, en bonkt. Continu word je heen en weer geschud. En dat negen dagen, dat is zo enorm zwaar.”

Halverwege de etappe voer Ysbrand enige tijd op met zijn levenspartner Christa ten Brink, die in haar eigen boot deelneemt.

‘’We spraken veel over de marifoon. Soms heel frustrerend, want ze zeilde soms zo bij me weg. Wat doe je nu, vroeg ik dan. Maar op een gegeven moment ging ik meer oostelijk en Christa meer west. Daar zijn we elk onze eigen weg gegaan. Dat wilde ik ook. En zij ook. Ik voelde me schuldig en rot, maar dit wilde ik. Ik wilde die race winnen, aandacht voor de boot en mijzelf en de snelheid.”

Christa eindigde de etappe als 29e. Achter landgenoot Robert Rosen Jacobson die 21e werd. Bij de Protos werd Lucas Schroder 11e.

(EvS)

Foto-bijschrift: Christa eindigde de eerste etappe als 29e. Levenspartner Ysbrand Endt werd tiende.

Last modified: 6 oktober 2011
Sluiten