Nieuws

86ste Kaagweek

Van 8 tot en met 12 juli wordt de 86ste Kaagweek gehouden. Een evenement voor tal van zeilers van allerlei leeftijden en in een grote verscheidenheid open boten.

14:59

Van 8 tot en met 12 juli wordt de 86ste Kaagweek gehouden. Een evenement voor tal van zeilers van allerlei leeftijden en in een grote verscheidenheid open boten.


De Week wordt ook geafficheerd als ‘familiefeest‘, een evenement voor het gezin. De jongste zeilers zeilen in klassen als Optimist, Jeugdboot en Cadet en groeien door naar Laser, Splash en nationale klassen. De ‘oudere jongeren’ zeilen in klassieke klassen als 12 Voetsjol, Pampus en Regenboog.


foto kwv de kaagDie laatste klasse is blikvanger op de Kaag, vooral vanwege de verhitte teamwedstrijden Holland-Friesland. Op zaterdag, zondag en dinsdag start deze slag om 18.00 uur. De teams strijden vijf tegen vijf in twee manches tegen elkaar. De punten van de finishvolgorde worden opgeteld en het team met de minste punten heeft gewonnen. Holland-Friesland krijgt straks op de Sneekweek in augustus een vervolg. In totaal verschijnt een veertigtal Regenbogen op deze Kaagweek.
Een ander, in het ooglopend schip tijdens de Kaagweek is de 5,5 Meter.


De Kaagweek wordt sinds 1921 georganiseerd. De glorietijd van het evenement ligt in de jaren zestig en zeventig. De laatste decennia heeft de Week veel concurrentie van andere evenementen gekregen. Klassen hebben een druk eigen programma.
Illustratief voor de (te) volle wedstrijdkalender is het feit dat er gelijk met de Kaagweek de Noord-Nederlandse kampioenschappen zijn, plus een jeugdevenement op de Braassem.  Dat komt het aantal Kaag-inschrijvingen niet ten goede.
Toch heeft een evenement als de Kaagweek nog altijd een eigen plaats. Het is wedstrijdserie waar je als aankomend zeiler -soms letterlijk in de luwte- waardevolle wedstrijdervaring kunt opdoen. Trekkende wallen genoeg.
Zie ook www.kwvdekaag.nl

Last modified: 4 september 2007
Sluiten